Ознаки наркоманії – як швидко виявити та лікувати

Ознаки наркоманії

Знаєте в чому проблема вживання наркотиків? Не факт, що Ви помітите перші ознаки наркомана у Вашого близького… Адже через наші стереотипи, ми можемо помилково вважати, що в нашому випадку все добре…

Про які стереотипи йдеться? Навіть про ті, що наркозалежний схожий на смерть, не доглядає за собою, припиняє спілкуватися з рідними тощо.

Початкові ознаки наркоманії

На перших порах, швидше за все, Вам буде складно розпізнати, вживає людина чи ні. Вона буде цілком пристойно виглядати, ходити на роботу, спілкуватися. Лише зрідка Ви будете помічати незначні зміни. Наприклад:

  • Надмірну дратівливість без будь-якої причини.
  • Занадто сильну втому після вихідних.
  • Зниження працездатності, запізнення.
  • Збільшення витрат, неможливість накопичення грошей навіть при пристойній зарплаті.
  • Невпевненість у розмові… Ніби відчуття, що людина намагається щось приховати, уникнути бесіди.

Але все це дуже відносно. Адже такі ознаки можна віднести до елементарних психологічних проблем.

Більш вірогідно Вам повідомить про початок вживання наступне:

  • «Випадкові» зникнення цінних речей.
  • Згортки фольги, дрібних купюр, трубочки, лампочки.
  • Різка зміна стилю одягу, мови, манери поведінки.
  • Звужені, розширені зіниці.
  • У будь-якому випадку навіть якщо Ви що-небудь помітили, краще звернутися до фахівців. Самостійно Ви можете зробити невірні висновки та нашкодити людині.
Ознаки наркомана
Отримати консультацію фахівця

Залишайте заявку і отримайте індивідуальний план лікування

    Як розпізнати наркомана за зовнішнім виглядом?

    Зовнішні ознаки наркомана – те, що може допомогти з легкістю визначити його, але на більш пізніх стадіях. Що Вам це дасть? Ви зможете розбиратися, чи є ця проблема в людей, котрі Вас оточують. А це вже, як мінімум, можливість допомогти кому-небудь.

    То як же він виглядає, наркозалежний?

    • Як ми вже писали, видають його в першу чергу очі. Вони ніби каламутні, скляні. Ви можете помітити, що навіть білки недостатньо білі. А іноді й зовсім сильно червоні, що відбувається під час куріння марихуани. До того ж зіниці стають   звуженими або розширеними, абсолютно не реагують на світло.
    • Наркоман практично завжди надто худий. Зрідка Ви зустрінете повненького споживача, хоча такі теж бувають.
    • Колір шкіри залежного схожий на земляний. Помітно, що вона ніби висушена, зістарена. У тридцять років залежний може виглядати на всі сорок п’ять. Це відбувається через те, що наркотичні речовини забирають у людини все. І здоров’я з молодістю в тому числі.
    • Переважає чорний колір одягу. Ми не знаємо чому, але він стає центровим в гардеробі незалежно від сезону. Можливо, щоб привертати менше уваги. Але зазвичай це створює зворотний ефект. Так само як, коли індивідуум носить довгі рукави влітку, наприклад. А таке буває часто, щоб приховати сліди від ін’єкцій.
    • До речі про ін’єкції. Маленькі синці, червоні крапки в будь-якому місці тіла, де присутні вени – це саме воно. Можете без сумніву починати підозрювати людини у вживанні наркотиків.
    • Зіпсовані зуби або ж їх відсутність.
    • Занадто виділені вилиці, запалі очі.
    • Погана координація рухів. Залежний занадто різкий або повільний, незграбний.
    як розпізнати наркомана

    Як швидко виявити та лікувати наркоманію?

    як виглядає наркоман

    Щоб впевнено заявити, що людина хвора на наркоманію, потрібні фахівці. Ви не можете винести вердикт самостійно. Хіба що Ви лікар, який спеціалізується на питаннях залежності від наркотиків. Але, якщо ні, то без допомоги медиків не обійтися.

    У клініці Ви можете стовідсотково переконається, чи вживає Ваш близький. Єдиний момент – захоче він туди піти або ж ні?

    Тут важливо розуміти – це повинно бути його рішення. Якщо він згодиться на обстеження тому, що Ви так сказали, то він ніколи не буде тверезим. Адже мотивом буде не усвідомлення того, що речовини заважають, псують життя, а страх, бажання зробити послугу.

    Як діяти в таких ситуаціях? Залучати професіоналів! Тільки вони зможуть грамотно підвести наркомана до того, що прийшов час лікуватися. Причому залежний буде вважати, що це суто його рішення.

    Що ж відбуватиметься далі?

    1. Наркомана обстежать, проведуть йому детальну діагностику. Це допоможе зрозуміти, на якій він стадії, виявити небезпеку для здоров’я, котру необхідно усунути. Адже, нерідко наркозалежний схильний до різних видів захворювань.
    2. Виявивши ступінь наркотизації, визначиться, чи потрібна наркоману детоксикація. Процедура, що звільняє його від ломки. У деяких випадках вона протипоказана. Але навіть якщо Ваш рідний потрапив в цей список – можете бути спокійні. Не було виявлено жодного смертельного випадку під час абстинентного синдрому.
    3. Проводитиметься психологічна робота з особистістю. Від аналізу причин вживання до плану, як жити без наркотиків далі. Звичайно, це триває понад тиждень і навіть місяць. Мозок людини пошкоджений наркотиками. Щоб виплутати його звідти, потрібен час, ретельна праця, терпіння і співпраця самого хворого. Зазвичай цим займаються реабілітаційні центри. Адже в умовах клініки досить складно зробити потрібний терапевтичний процес.
    4. Залежному допоможуть знайти своє місце в житті. Іншими словами, займуться його ресоціалізацією. Що сюди входить? Можливість повернути свою соціальну роль у суспільстві, бути в гармонії з собою, знайти роботу та правильне оточення.

    Експерт групи психічного здоров’я департаменту охорони здоров’я КМДА, головний лікар муніципального наркологічного диспансеру.

    Ліцензії та сертифікати

    Наші Ліцензії

    Школа консультантів з хімічної залежності
    Лист
    Свідоцтво
    Лист підтримки
    Сертифікат
    Опанасенко Людмила – сертифікат лікаря-спеціаліста
    Сертифікат Опанасенко Людмили
    Залишилися питання?

    Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

      Передзвоніть мені
    • RU
    • UA
    • img

      показати меню

      Передзвоніть мені
      image

      Безкоштовна консультація

      Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

        img
        Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту