Причини наркоманії серед молоді

Які причини наркоманії серед підлітків? Чому з кожним роком вона молодшає і поглинає все більше і більше молодих, талановитих людей, у яких все попереду? Відповіді криються у простих речах, які ми іноді відмовляємося помічати…

Причини наркоманії серед молоді

Проблема наркоманії серед підлітків

Все починається, звичайно, з етапу дорослішання. Переходу з прекрасного безтурботного дитинства у життя, повне свободи та відповідальності одночасно.

Дитина відчуває, що вона стає старшою. Починає менше слухати вчителів, батьків. Більше покладатися на свою думку. Котру, як показує практика, формує її оточення.

Також, вона:

  • Коливається між тим, щоб бути особливою, але при цьому належати до якоїсь групи людей, яку вона вважає «крутою».
  • Імпульсивна та безстрашна. У неї відсутній тверезий погляд на майбутнє. Особистості здається, що їй гори по коліна.
  • Жадає пізнавати щось нове, незвичайне. Тут-то її й знаходять наркоторговці, обіцяючи незабутні відчуття, але приховуючи справжні наслідки вживання…
  • Хоче продемонструвати, що може все сама.

Однак не тільки це впливає на зародження захворювання. Є ще певні фактори:

  1. Генетичний – наявність в роду залежних від наркотиків, алкоголю.
  2. Психологічний – булінг, невпевненість, яка змінюється почуттям величі, невміння поратися зі стресом, відсутність внутрішнього стрижня…
  3. Соціальний – проблеми у побудові відносин з близькими, друзями, протилежною статтю, вираженні своєї думки…
  4. Віковий – відсутність критичного мислення, певні гормональні зміни, що провокують коливання настрою, переконань, бажань.
Проблема наркоманії серед підлітків

Проблема наркоманії серед молоді та її профілактика

Хвороба починається з необізнаності. Дитина не розуміє, що з нею відбувається, йде на повідцю у своїх почуттів, емоційних імпульсів. Що виливається у згубні одержимості, небезпечну поведінку, як спробу показати свою значущість світу, звернути на себе увагу.

Не подумайте, фактори відіграють величезну роль. Але силу їх впливу можна було б зменшити, якщо хоча б розмовляти з підлітком з позиції найкращого друга. Пояснювати, чому він реагує так, а не інакше. Приймає ті чи інші рішення.

Як Ви вже зрозуміли, мова йде про такий важливий аспект, як профілактика підліткової наркоманії. Цим займається «Центр Здорової Молоді».

Використовуються наступні маніпуляції у спілкуванні зі школярами та студентами:

  • Позиція товариша. Всі лекції проходять у форматі діалогу. Завдяки цьому зникає бар’єр «учень і вчитель», який заважає довірливій атмосфері.
  • Викладання психології перехідного періоду з використанням особистого досвіду, реальних прикладів замість теорії. Щоб спонукати інтерес, краще сприйняття інформації.
  • Нахил на тренування сильної особистості. Доведено, що лячні історії про наркотики можуть спровокувати бажання спробувати речовини.
  • Відсутність викладачів установи. Це допомагає відкритися, зберігає анонімність учасників.

Звичайно ж, тема наркотизації не ігнорується. Якщо серед слухачів є ті, хто втрапив у дану проблему, хочуть це обговорити, можливе спілкування як під час лекції, так й індивідуально.

Це не єдиний спосіб, як боротися з наркоманією. Існують також програми зниження шкоди, як профілактика наркоманії серед підлітків. Але, «ЦЗМ» націлений на свободу від наркотиків. Тому, спрямовує усі ресурси на інформування, методи запобігання, припинення недуги.

Проблема наркоманії серед молоді та її профілактика

Лікування наркоманії підлітків

Якщо дитина почала наркотизацію, необхідні негайні дії по її звільненню. Самостійні спроби допомогти не принесуть результату. Можуть зробити тільки гірше. Оскільки, крім наркозалежності, хворий оповитий віковими проявами. Що ускладнює діагностику наркоманії та підбір методики лікування.

Взагалі, виходячи зі стадії, необхідно обирати певний підхід до пацієнта. Наприклад:

  • Якщо підліток один раз спробував наркотик, його не можна поміщати у центр реабілітації з більш досвідченими споживачами. Це може породити бажання випробувати на собі дію інших речовин. Найефективніше у цьому випадку – звернення до психолога. А також зміна оточення, роду діяльності. Корисно буде знайти якесь хобі, зайнятися цілями на майбутнє тощо.
  • Існує експериментальний період вживання, який часто плутають з хворобою. Неправильне лікування може призвести до її розвитку.

«Центр Здорової Молоді» пропонує повноцінне лікування наркоманії у підлітків:

  1. Першочергове мотиваційне консультування. Щоб тінейджер дійсно вирішив для себе повернуться у тверезий стан. А не перетерпів терапію та мстив своїм рідним. Що досить-таки часто трапляється.
  2. Когнітивно-поведінкова терапія. Націленість на зміну поведінки, процесів мислення на цю мить. Вважається більш результативним трансформувати властиві «тут і зараз» установки, а не копатися у минулому.
  3. Позитивне підкріплення. Підлітку дарують турботу і тепло, що надихає його продовжувати одужання.
Лікування наркоманії підлітків

Побудований таким чином процес допомагає молодим людям назавжди забути про речовини й усі пов’язані з ними тяжкі моменти.

Отримати анонімну безкоштовну консультацію на тему причини наркоманії у підлітків, заходи боротьби з наркоманією, профілактика наркоманії серед молоді, Ви можете за номерами на нашому сайті.

Залишилися питання?

Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

    Передзвоніть мені
  • RU
  • UA
  • img

    показати меню

    Передзвоніть мені
    image

    Безкоштовна консультація

    Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

      img
      Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту