Дозвілля вартістю в життя: димний вбивця??

Які асоціації у Вас виникають, коли Ви уявляєте романтичний вечір десь в затишному ресторані? Закохані пильно дивляться один одному у вічі, ллються компліменти, вони п’ють вишукане вино, та неспішно покурюють кальян. Це нормально — не тільки Вам уява викидає такі асоціації. Масова культура вживання, менталітет споживача, заангажоване суспільство стереотипів — саме так ми виховувалися роками. Але в час, коли поняття «культури вживання» залишилося тільки в казках, час радикально змінюватися, або ж нас скоро теж будуть згадувати, як ми сьогодні згадуємо Атлантиду чи шумерів.

Якщо з наркотичними речовинами та алкогольними напоями картина більш-менш зрозуміла, то що ж до куріння кальяну? Цигарки — це нікотин; нікотин вбиває — і це факт. А кальян — ні. Саме так, нажаль, вважає більшість громадян нашої країни. Та експерти стверджують геть інше. Не так давно, за прикладом Европейських країн, в Україні теж стартувала інформаційна компанія про шкідливі наслідки, які викликає куріння кальяну.

Як стверджують фахівці, які займаються вивченням цієї проблеми, кальянний дим шкодить здоров’ю курців та оточуючих людей — і навіть більше, аніж сигаретний. Інформаційна компанія була ініційована Центром громадського здоров’я МОЗ України за підтримки громадської організації «Життя». Справа у тому, що потрапляння токсичних речовин, які містяться у димі кальянів, може призвести до розвитку раку легень, інших органів; може викликати респіраторні, серцево-судинні та інші захворювання.

Ви все ще думаєте, що проблема роздута, та наші співгромадяни практично не вдаються до такого виду розслаблення, а якщо вдаються — то вкрай рідко! Тут зайві слова. Недвозначна та холодна статистика розставить все на свої місця. Проведенне у 2017-му році дослідження у вигляді Глобального опитування показало що 2,1% дорослих людей активно курять кальян. Вже більш нове опитування ініціативи U-report 2018року засвідчило, що більша половина молодих людей пробували колись неоднократно курити кальян (49,2%). Насправді, це доволі не малий відсоток!

Хочу звернути Вашу увагу ще на один не маловажливий факт. Скільки часу в середньому звичайний курець сигарет витрачає на процес викурювання? П’ять, ну максимум десять хвилин. Як правило, це відбувається у проміжках між роботою, у пробках, чи за кавою та розмовою з товаришем. Згадайте як сьогодня курять кальян? Ми замовляємо столик з диванчиками на вечір і проводимо його за приємною розмовою з близькою людиною, чи у великій теплій компанії друзів під жарти, покурюючи кальян, не поспішаючи та якось мимохідь. А час летить. Насправді ми вживаємо дим кальяну протягом багатьох годин. Таким чином, внаслідок такого тривалого куріння людина отримує в десятки разів більше токсинів та канцерогенних речовин, аніж ті, хто курить сигарети протягом п’яти – десяти хвилин. Доволі частим явищем у курців кальяну – є така хвороба, як гіпоксія. Вона виникає через нестачу кисню в організмі внаслідок потрапляння в нього завеликої дози чадного газу.

Нажаль, мало хто дійсно усвідомлює усю реалістичність та вагомість даної проблеми. Люди протиставляються «легке» та «нешкідливе» куріння кальяну «пагубному» курінню звичайних сигарет. Молоді люди, які не курять, звичайні сигарети, можуть доволі часто проводити вечори за курінням кальяну з друзями, навіть не усвідомлюючи усю небезпеку власних дій.

Куріння кальяну — це актуальна та гостра проблема сьогодення. Це не тільки медична проблема, але й – соціальна. Це означає те, що не лише медичні співробітники повинні доносити медичне обґрунтування шкідливого впливу кальяну, а й суспільні інститути мають викорінювати цю пагубну псевдокультуру, яка, нажаль, вже встигла прижитися у сучасному суспільстві. Люди потребують повноцінного інформування, профілактичних заходів, та сприяння у протидії.

Часто люди мимохідь стають жертвами кальянного диму. Не так просто, я Вам скажу, знайти заклад, де не курять. Тут гостро постає проблема, яка має бути вирішена на державному рівні. Подібно тому, як у багатьох закладах діє заборона на куріння сигарет у приміщення — має здійснюватися контроль за курінням кальяну. Як зазначає національний експерт з контролю над тютюном та головний лікар Київського міського центру здоров’я – Отто Стойка: «саме вторинне пасивне куріння може спровокувати незміцнилих молодих людей до куріння безпосередньо тютюну, або навіть марихуани.

Можливо, для когось це буде новиною, але в дійсності заборона на куріння кальяну, звичайних та електронних с сигарет у громадських місцях, включно з закладами ресторанного господарства, діє ще з 2012 року. Проте, нажаль, на сьогодні в Україні кожен другий ресторанний заклад пропонує куріння кальяну.

Пропонуємо Вам ознайомитися з наступними інформаційними брошурами. Ви повинні знати свої права, адже Ви маєте право на вибір: вживати нікотин чи ні. Не дозволяйте іншим поширювати дію їхньої пагубної звички на Вас проти Вашої волі!

Та, не дивлячись на існування регулятивних законів, власникам ресторанних закладів все ж таки вдається маніпулювати та перекручувати цей закон. З метою уникнення цих двозначних моментів у липні 2016 року групою народних депутатів із різних фракцій було зареєстровано законопроект #4030 а. Він передбачає здійснення працівниками Держпродспоживслужби перевірок за зверненням громадян. Прийняття законопроекту має забезпечити не тільки дотримання антитютюнового законодавства, але й стати важливим кроком, який значно прискорити реальну євроінтеграцію України.

Отож, шановні читачі, Ви повинні знати та користуватися своїми правами згідно законодавства України. Ніхто не має права труїти Вас та чинити шкоду Вашому здоров’ю. В свою чергу, закликаємо Вас до відповідального споживання, як кальянних та тютюнових виробів, так і алкогольних напоїв. Перед тим, як вдаватися до вище описаних засобів зняття напруги, подумайте ще раз — адже існує купа більш корисних та цікавих занять, які не тільки зміцнюють Ваше здоров’я, але й вносять у Ваше життя набагато більше яскравих та позитивних емоцій. Будьте здорові!

Горяча лінія з питань алкоголізму, наркоманії і ігроманії:

+38(044) 362-28-29

+38(099) 362-28-28

ТВЕРЕЗІСТЬ – ВИБІР СИЛЬНИХ!

#CZM#ХимическаяЗависимость#ЛечениеЗависимости#ЛечениеАлкоголизма #ЛечениеНаркомании#ЛечениеИгромании#Наркомания #Алкоголизм #Игромания#Реабилитация #rehabilitation#rehab #РеабилитацияНаркозависимых#РеабилитационныйЦентр#ГорячаяЛиния

Залишилися питання?

Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

    Передзвоніть мені
  • RU
  • UA
  • img

    показати меню

    Передзвоніть мені
    image

    Безкоштовна консультація

    Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

      img
      Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту