Як здобути освіту та працевлаштуватися залежній людині

Реабілітація – як етап одужання

У попередніх статтях ми вже багато говорили про методи, які допомагають залежній людині повернути тверезе мислення, усвідомити свою хворобу та почати виконувати певні дії, спрямовані на зміну своєї деструктивної моделі поведінки та мислення (більше у статті: ЗАЧЕМ НУЖЕН ПОЛНЫЙ КУРС ПСИХОСОЦИАЛЬНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ И РЕСОЦИАЛИЗАЦИИ ). Але реабілітація-це тільки перший крок великого шляху під назвою «одужання». Як показує багатолітня практика роботи з залежними, не тільки  фахівців Центру Здорової Молоді, а й усієї міжнародної спільноти: майже у 90% одужуючих залежних трапляється рецидив, якщо одразу ж після закінчення програми реабілітації вони повертаються додому. Чому ж так відбувається?

Чому після реабілітації трапляється зрив

Чому ж люди, які нібито повинні були отримати на реабілітації усі необхідні навички та уміння, необхідні для тверезого життя, знову через короткий проміжок часу повертаються до вживання? Це питання турбує мільйони залежних та співзалежних по всьому світу. Справа у тому, що більша частина залежних почала вживати у доволі ранньому віці і, як правило, ані освіти, ані знань, ані досвіду роботи та ділової взаємодії з людьми вони не мають. Тому, намагаючись по закінченні програми реабілітації працевлаштуватися, залежні, як правило, чують відмови, що, звісно, негативно впливає на їхню, і так занижену, самооцінку та є тим самим каталізатором, який підштовхує до вживання. Ну а далі історія більш, ніж проста та звична: зрив – реабілітація – спроби пошуку роботи – невдача – зрив і так далі… Саме у такий замкнутий цикл потрапляє більшість залежних.

Як здобути освіту та працевлаштуватися залежній людині

Як і де залежний може отримати освіту

Проблеми та перешкоди

А це питання, мабуть, найважливіше та найгостріше у контексті розгляду можливостей працевлаштування залежних людей. Як правило, переважна частина залежних вищої освіти не мають, а, якщо і мають, то не мають реальних навичок та вмінь. Тому постає гостра необхідність у тому, щоб хоч якось змінити дану ситуацію. До того ж, варто зауважити і той факт, що коштів на оплату освітніх послуг ані самі залежні, ані їхні родичі здебільшого не мають. Ну і, звичайно ж, немалою проблемою є і та система стереотипів, яка сформувалася у суспільства щодо залежних людей, так як саме вона виступає вагомою перешкодою на шляху взаємодії викладачів та інших представників сфери освіти з залежними.

Можливості та потенціал залежної людини

Не дивлячись на, здавалося б, досить деструктивний та непродуктивний спосіб життя залежної людини у вживанні, насправді ж, вона має неабиякий потенціал. Залежні люди дуже енергійні, цілеспрямовані, уперті, хитрі та завжди досягають свого будь-якою ціною. Усі ці якості, які допомагали свого часу залежному діставати наркотик, так само зможуть йому досягти успіхів та результатів у роботі. Для цього треба лишень спрямувати увесь цей потенціал та ресурси у конструктивне русло.

Освітня програма від Центру Здорової Молоді

Враховуючи усі вищезазначені фактори, актуальність та необхідність отримання освіти залежними людьми та відсутність таких можливостей на державному рівні, керівництво Центру Здорової Молоді ще багато років тому прийшло до висновку щодо доцільності створення таких освітніх програм власними силами. Так, вже понад десять років на базі Центру Здорової Молоді безперервно функціонують школи, які допомагають одужуючим залежним отримати освіту та перспективи подальшого працевлаштування.

Як здобути освіту та працевлаштуватися залежній людині

Відкриття школи соціального працівника

Учора, у рамках освітньої програми Центру Здорової Молоді, відбулося офіційне відкриття школи соціального працівника. Під час двотижневого періоду навчання учасники школи отримують знання у таких галузях, як соціальна робота, профілактична та просвітницька діяльність, консультування залежних та їхніх родичів, залучення коштів на реалізацію соціальних проектів (або – Фандрайзинг), робота у соціальних мережах та Інтернет-ресурсах, організація та проведення волонтерських, благодійних та соціальних проектів, та багато чого іншого. Більш детально програма школи вже була розглянута у попередній статті: «БИЛЕТ В БУДУЩЕЕ ДЛЯ ЗАВИСИМЫХ» ). Одужуючі від залежності хлопці та дівчата були сповнені ентузіазмом та повні надій та сподівань, щодо запланованого освітнього заходу. Їх очікує багато чого цікавого: кваліфіковані та досвідчені викладачі, цікаві предмети та нова інформація, захоплюючий досвід та практичні заняття, а також безліч нових знайомств та насичених емоцій.

Як здобути освіту та працевлаштуватися залежній людині

Семінар для співзалежних в рамках школи соціального працівника

В рамках школи соціального працівника заплановане традиційне проведення щоквартального семінару для родичів одужуючих від залежності людей, та тих залежних, які ще не почали лікуватися та навіть не усвідомлюють своєї проблеми. Цей захід є неймовірно важливим, адже на ньому родичі залежних, які, як правило не володіють повною інформацією щодо хвороби залежності та рекомендованих методів взаємодії з залежним (більше у статті: «МОЙ РЕБЁНОК НАРКОМАН/АЛКОГОЛИК И НЕ ХОЧЕТ ЛЕЧИТЬСЯ! ЧТО МОГУ СДЕЛАТЬ я!?» ), матимуть нагоду отримати купу корисної інформації від досвідчених психологів та психотерапевтів, яка у подальшому допоможе їм конструктивно взаємодіяти зі своїми одужуючими родичами, сприяючи тим самим їхньому одужанню. Також дуже корисним досвідом для тих людей, чиї залежні родичі тільки но стали шлях одужання, буде спілкування зі співзалежними, які вже не один рік разом зі своїми залежними крокують цим непростим шляхом одужання.

Даний семінар буде проходити за підтримки Української Національної Лотереї, яка є партнером ГМ «МАА» в сфері профілактики ігрової залежності серед своїх існуючих та потенційних клієнтів в рамках проекту «Відповідальна гра». Більш детально ознайомитися з проектом Ви зможете, перейшовши за посиланням:

https://unl.ua/uk/responsibility

Даний захід є абсолютно безкоштовним та відкритим для усіх бажаючих його відвідати. Отож маємо честь запросити Вас на Семінар для співзалежних, який буде проходити 30 березня, об 11:00, у місті Києві, за адресою: бул. Шевченка 38/40, 4 поверх. Ви зможете не тільки почути купу корисної інформації, а й отримати компетентні відповіді на усі, цікавлячі Вас, запитання.

Як здобути освіту та працевлаштуватися залежній людині

Консультація фахівців Центру Здорової Молоді у прес-центрі «Інформатор»

Обговорення гострих соціальних питань у прямому ефірі

Також учора відбулася ще одна соціальна значуща подія, а саме: прес-конференція фахівців Центру Здорової Молоді у медіа-центрі «Інформатор». У наш час все більше зростає потреба у постійному проведенні подібних інформаційно-просвітницьких заходів, які мають на меті надання населенню максимально правдивої та конкретної інформації щодо симптомів, ознак, проявів, та методів допомоги залежним людям. На прес-конференції обговорювалися такі важливі теми, як дитяча наркоманія, причини катастрофічного зростання числа наркозалежних у країні та кількості летальних випадків навіть після одноразового вживання. Фахівці Центру Здорової Молоді надали детальну інформацію про освітні програми, які вони вже не один рік впроваджують в Україні. Також вони розповіли про особливості роботи з родичами залежних, про запланований семінар, тренінги та навчальні програми для співзалежних.

Важлива роль громади у впровадженні соціально-освітнього проекту

Також медіа-координатор Центру Здорової Молоді розповіла про участь організації у громадському конкурсі: «Громадський бюджет», а також про проект: «Освіта як шанс», який наразі знаходиться на розгляді на експертному розгляді у Міністерстві Освіти. Як зазначила спікер, цей проект має велике суспільне значення, так як він спрямований на виділення державних коштів на фінансування освітньої програми. Це наддасть можливість ще більшій кількості залежних отримати безкоштовну освіту та працевлаштуватися. Ці фактори в свою чергу призведуть до зниження кількості рецидивів серед залежних, та, як наслідок – до зниження чисельності маргінального прошарку населення та до зниження рівня злочинності та ступеня криміналізації нашої країни.

Оскільки обрання найкращих проектів, на які будуть видані державні кошти, здійснюватиметься на основі електронного голосування громадян міста Києва, то кожен з вас; кожен, хто мав нагоду переглянути прямий ефір, або запис учорашньої прес-конференції; кожен, хто зараз читає цю статтю, може справити безпосередній вплив на зміну поточної ситуації в освітній сфері в нашій країни та зробити свій внесок у покращення нашого з вами життя вже сьогодні. Для цього все, що необхідно зробити – просто зареєструватися, обрати проект та проголосувати. З інструкціями Ви можете ознайомитися, перейшовши за посиланням:

https://gb.kyivcity.gov.ua/help/instructions

Або ж можете просто переглянути відео-урок:

https://gb.kyivcity.gov.ua/pages/instruktsIya-yak-progolosuvati-za%20proekt

Отож, якщо Ви не байдужі до нашого ж з Вами майбутнього та майбутнього наших дітей та онуків, то ми закликаємо Вас до підтримки нашого соціального проекту.

Назва проекту: «Освіта як шанс» (№620)

ТІЛЬКИ МИ, ТІЛЬКИ ЗАРАЗ І ТІЛЬКИ УСІ РАЗОМ ЗДАТНІ ЗМІНИТИ НАШЕ ЖИТТЯ НА КРАЩЕ!

ТВЕРЕЗІСТЬ – ВИБІР СИЛЬНИХ!

#CZM#ХимическаяЗависимость#ЛечениеЗависимости#ЛечениеАлкоголизма #ЛечениеНаркомании#ЛечениеИгромании#Наркомания #Алкоголизм #Игромания#Реабилитация #rehabilitation#rehab #РеабилитацияНаркозависимых#РеабилитационныйЦентр#ГорячаяЛиния

Залишилися питання?

Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

    Передзвоніть мені
  • RU
  • UA
  • img

    показати меню

    Передзвоніть мені
    image

    Безкоштовна консультація

    Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

      img
      Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту