День фахівця в сфері залежностей на 11-му Антинаркотичному таборі

Складна та важлива робота

26-го травня розпочався 3-й день 11-го Антинаркотичного табору, організованого і проведеного Міжнародною Антинаркотичною Асоціацією, до складу якої входить Центр Здорової Молоді. Цей день був присвячений людям такої важливої галузі діяльності, як наркологія та допомога людям, страждаючим від хвороби залежності. Це, хоча і одна з найбільш популярних професій нашого часу, тим не менш, вона є однією з найтяжчих і найбільш виснажливих професій, адже працювати доводиться з людьми, які, як правило, геть позбавлені мотивації та бажання одужувати, як і бажання приймати будь-яку допомогу (чит: «ЯК МОТИВУВАТИ ЗАЛЕЖНОГО НА ОДУЖАННЯ»). Та все ж таки, незважаючи на усі ці моральні перешкоди, фахівці з залежності, не мають права опускати руки та здаватися. Тому цей день був присвячений їм, їх тяжкій праці та добрим, відкритим для кожного, серцям. Та про усе це трохи пізніше.

Складна та важлива робота

Загострення спортивних пристрастей

А тим часом продовжувалися проміжні змагання з різних спортивних дисциплін, які проводилися в межах 11-го спортивно-терапевтичного табору у санаторії «Пролісок», що у Конча-Заспі. Нагадаємо, що розігрувалися кубки 11-го весняного Антинаркотичного табору 2019 з футболу, баскетболу, арчерітагу, перетягування канату та ін. Ранковий заряд позитиву, який подарувала ранкова зарядка від чемпіона і тренера з боксу та ММА – Павла Єфімчука, яка вже стала вже звичним явищем для учасників табору, надав хлопцям наснаги для ще одного активного спортивного дня. Дивлячись на команди, які змагалися за призові місця, а також на їх завзятих уболівальників, можна було побачити, як стрімко та неухильно зростав не тільки спортивний азарт одужуючих, а і їхня згуртованість та єдність командного духу. Цей факт ще раз підтверджує ту вагому роль, яку спорт та підтримка здорового способу життя вносить у процес одужання людини від хвороби залежності (чит: «ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ ДЛЯ ЗАЛЕЖНИХ»). Врешті-решт, навіть, не важливо, хто стане переможцем цих змагань, а кому не вдасться здобути перемогу, адже найважливішу роль ці спортивні змагання, схоже на все, виконали, і, незалежно від кінцевого результату, учасники табору поїдуть до рідних регіонів задоволені та сповнені духу єдності та доброзичливості один до одного. Щоб трохи знизити спортивне напруження між командами, організатори провели добре знайомі усім з дитинства «Веселі старти», які змусили учасників знову, хоча б на годинку, відчути себе дітьми, та безтурботно повеселитися з друзями, як колись у солодкому дитинстві.

Загострення спортивних пристрастей

Нові обличчя у колі старих друзів

Коли вживається слово «коло» кожен, хто так чи інакше мав справу, або ж сам є фахівцем в галузі залежності, одразу ж уявляє собі саме коло терапевтичного співтовариства. Це і не дивно, адже методика групової терапії є, мабуть, найбільш ефективною у роботі з залежними людьми (чит: «ЧИ МОЖЛИВО САМОСТІЙНО ПЕРЕСТАТИ ВЖИВАТИ НАРКОТИКИ ЧИ АЛКОГОЛЬ»). Тому на кожен табір організатори запрошують досвідчених фахівців в галузі психотерапії та просто цікавих людей, яким є що розповісти молоді. На цей раз своєю неочікуваною появою учасників табору порадував телевізійний ведучий та психолог Михайло Михайлович Грінченко, який провів одужуючим від залежності дівчатам та парубкам першокласну терапевтичну групу, яка, як зазначають самі її учасники, змусила геть по-іншому подивитися на, здавалося б, такі звичні та знайомі речі. Також до молоді завітав ще один неочікуваний гість: відомий український автогонщик, Чемпіон України з автослалома та призер чемпіонатів України з ралі, автоспортивний коментатор та телеведучий – Олексій Мочанов. Цей гість виявився дуже бажаним не лише для молодих хлопців, але й для дівчат, адже хто, як не такі чоловіки, мають закладати нашій молоді ті моральні основи, розповідати про ті чоловічі якості та принципи, які має мати кожен чоловік. Провівши мотиваційну групу, Олексій ще зіграв пару турнірів у тирі з учасниками табору та відповів на усі питання, які вже встигли виникнути в головах молодих людей. Як показує багаторічна практика фахівців Центру Здорової Молоді, не дивлячись на усе різноманіття та насиченість подіями, дуже часто саме такі групи, або ж, навіть, одне речення, одна фраза, промовлена спікером мимовіль, але від чистого серця, здатна повність раз і назавжди змінити життя того, хто у цю мить потребував саме цієї фрази, почув її та запам’ятав.

Нові обличчя у колі старих друзів

Вечірній концерт творчості та вдячності

Творчий подарунок від арт-ресоціалізації

Одним з найяскравіших вистав, які були представлені глядачам на цьому таборі, була стара та добре усім знайома постановка арт-напрямку ресоціаоізації Центру Здорової Молоді під назвою «На дні». Навіть, не дивлячись на те, шо більшість гостей вже не раз бачили (а дехто – навіть декілька десятків разів) цю чудову виставу, вона не набридає і не втрачає своєї актуальності, адже, як сам сценарій, так і щира зворушлива гра акторів, настільки торкається сердець глядачів, що на їхніх очах мимохідь з’являються непідробні сльози справжнього людського співчуття та розуміння. У цьому немає геть нічого дивного, адже ця вистава розповідає типову історію життя наркозалежних людей, тому майже кожен, присутній у залі, впізнає у образах цих героїв самого себе, або ж свою близьку людину. Також творчий вечір був доповнений іншими виступами починаючих акторів, які сказавши «НІ» вживанню, з часом усвідомили, які справжні таланти приховані на глибині їх душі, та скільки усього вони хочуть сказати та подарувати цьому світові. Окрім «місцевих» зірок до табору також прибули і запрошені естрадні виконавці. Наприкінці вечора свої чудові та модні музичні композиції глядачам подарував сучасний український гурт «Кораблі».

Творчий подарунок від арт-ресоціалізації

Слова вдячності лікарям

Завершився концерт дуже ліричною нотою. Емоції, які панували у залі, неможливо ані спеціально зіграти, ані навмисно вигадати та зрежисерувати, адже вони були настільки щирі та відверті, що торкалися глибини серця кожного, присутнього у залі, глядача. У глядацькому залі були присутніми понад 60 лікарів-наркологів, які приїхали до табору не тільки з різних міст нашої країни, але й з Республіки Молдови та Грузії. На завершальному концерті на сцену вийшли ті молоді (та не дуже) люди, чиї долі та життя були врятовані саме завдяки одному з присутніх в залі лікарю, який у свій час надав компетентну консультацію, психологічну підтримку та просто людське розуміння чужої проблеми. Вони від щирого серця висловили слова вдячності «рятівникам» та подарували їм квіти, які не залишили жодному лікарю жодного шансу стримати сльози щастя. Цей ліричний момент завершився офіційним виявом вдячності за врятовані життя від усієї Міжнародної Антинаркотичної Асоціації, до складу якої входить Центр Здорової Молоді, в лиці її керівника – Щеглова Ігоря Олександровича. Також лікарям-наркологам були урочисто вручені грамоти та подарунки у знак вдячності за їхню безцінну роботу для десятків залежних, які з їхньою допомогою знову змогли повернутися на вірний шлях.

Слова вдячності лікарям

***

Ось закінчився ще один день 11-го весняного Антинаркотичного табору. Та, незважаючи на те, що з кожним днем все менше часу залишається до кінця табору, ані запал, ані ентузіазм, ані добрий гумор ніхто з учасників не втрачає, адже більшість з них, мабуть, вперше у житті по-справжньому насолоджуються веселощами, спілкування та яскравими живими та здоровими емоціями.

БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ ТА НЕ ЗАБУВАЙТЕ ПОСМІХАТИСЯ!

Залишилися питання?

Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

    Передзвоніть мені
  • RU
  • UA
  • img

    показати меню

    Передзвоніть мені
    image

    Безкоштовна консультація

    Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

      img
      Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту