Голова Департаменту Андрій Кіхтенко про реформу та наркоторгівлю в Україні

Наркоепідемія в Україні

У попередніх статтях (ПРОФИЛАКТИКА НАРКОМАНИИ: ЧТО ДОЛЖЕН ЗНАТЬ РЕБЕНОК ) ми вже не одноразово говорили про нові небезпечні наркотики, які здатні спричинити фатальні наслідки з першого ж вживання. Їхній асортимент оновлюється майже щоденно, і кожен новий виведений вид наркотику є ще більш небезпечним за попередні. Нажаль, ніщо не вказує на будь-яку тенденцію зміни поточного стану справ. Ситуація ускладняється ще й тим, що придбати такі наркотики стало простішим, ніж будь-коли, адже стіни будівель міст нашої країни стали схожі на різнокольоровий ринок, на якому замість продуктів продають психоактивні речовини. Не дивлячись на колосальні зусилля волонтерів, антинаркотичних угрупувань та просто небайдужих громадян, які витрачають безліч особистого часу на зафарбовування цих написів (більше:  АКЦИЯ «НАРИСУЙ ЖИЗНЬ» ), на вулицях кожен день з`являється ще більше пропозицій від наркоторговців.

Кіхтенко про реформу та наркоторгівлю в Україні

Реформування Департаменту з протидії наркозлочинності

Мабуть, багато хто з вас вже чув про заплановане проведення реформування Департаменту з протидії наркозлочинності, про яке офіційно заявило керівництво Нацполіції України.

Залучення міжнародних колег

Згідно до публічної заяви голови Департаменту- Андрія Кіхтенко, був проведений спеціальний відбір співробітників до центрального апарату на відкритій основі. Прийняти в ньому участь на конкурсній основі могли, як діючі співробітники (до речі 30% з яких не пройшли відбору), так і усі бажаючі з інших підрозділів поліції. Маючи досвід та інформацію про рівень підготовки різних співробітників окремих відділів, керівники Департаменту особисто пропонували їм залучитися до конкурсу відбору, який вони проходили, тим не менш, на загальній основі. Процедура відбору включала обов’язкове проходження поліграфу та співбесід, які проводилися співробітниками ФБР та американської служби по боротьби з наркозлочинністю DEA. Необхідність у залученні співробітників закордонних правоохоронних органів Андрій аргументував транснаціональним характером, якого набула наркозлочинність в останній час. Через те, що наркоторгівля здійснюється на міжнародному рівні, і у операції, так чи інакше, задіяні фігуранти з різних країн, то і протидія таким злочинам з метою залучення злочинців до відповідальності повинна здійснюватися у тісній співпраці правоохоронних органів цих країн. Але для того, щоб іноземні партнери дійсно хотіли співпрацювати з українськими колегами, наші поліціанти мають мати бездоганну репутацію, яка, в першу чергу, забезпечується прозорістю процедури відбору співробітників.

Кіхтенко про реформу та наркоторгівлю в Україні

Процедура відбору конкурсантів

Як вже було зазначено раніше, процедура відбору передбачала декілька обов’язкових етапів. На першому етапі екзаменування учасників здійснювалася за допомогою поліграфу. Даний етап був спрямований на виявлення можливих зв`язків конкурсантів зі злочинним світом, вірогідних диверсійних та корупційних замислів. Як зазначає сам Голова, результати буди досить цікавими, адже, не дивлячись на уявну легкість процедури, давати чесні відповіді виявилося доволі важко. На цьому етапі робота з багатьма конкурсантами завершилася. На думку Андрія Кіхтенко, довіра – це один з найголовніших факторів у роботі оперативників, і перевіряється вона тільки часом. На завершальному етапі співбесіди усім конкурсантам задавали однакові запитання.

Одне запитання дуже сильно здивувало міжнародних колег, а саме: запитання стосовно дій опитуваних у разі, якщо вони дізнаються, що їхній колега порушую правила, закони, чи зраджує. Більша частина опитуваних проявила малодушність. Також у конкурсантів питали щодо їхньої мотивації та цілей, які вони переслідують у обраній спеціальності. Їх просили розповісти про стресові ситуації, які їм доводилося переживати та те, як саме вони це робили. Взагалі, більшість опитуваних ніколи в житті не проходили подібних співбесід, тому їм було дуже важко швидко відповідати на гострі запитання з підвохом.

Постійне навчання та підвищення кваліфікації

Керівники Департаменту вже не перший рік забезпечують своїм співробітникам постійні освітні послуги з метою підвищення їхнього кваліфікаційного рівня та професійних навичок. Зокрема, Департамент співпрацює з Бюро з міжнародних питань у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків Держдепу США, місією ЄС з наркотиків. Такі курси та тренінги допомагають оперативникам усього світу не тільки професійно зростати, але й розширювати свій круг спілкування та заводити нові корисні контакти. На сьогоднішній день – вже немало успішних прикладів такої співпраці, а далі буде ще більше.

Кіхтенко про реформу та наркоторгівлю в Україні

Інтернет торгівля наркотиками

Вже давно не секрет, що на сьогодні, найпопулярнішим каналом реклами та поширення наркотичних речовин є саме Інтернет і наша країна – не є винятком (більш детально у статі: ПАН ИЛИ ПРОПАЛ: НАРКОТОРГОВЛЯ В УКРАИНЕ ). Як зазначив Голова Департаменту Андрій Кихтенко, боротьба саме з Інтернет-наркоторгівлею стала одним з основних напрямків роботи його відділу. На його думку, саме кіберзлочинність є найнебезпечнішим ворогом нашого майбутнього, адже торгівля, наприклад, наркотиками через Інтернет («Телеграм» месенжер та написи на стінах будівель) є найдоступнішим та найнебезпечнішим методом продажу, т.я він гарантує анонімність не тільки замовнику товару, а й продавцю. До того ж такі операції майже не можливо відслідкувати. Також здійснюється масштабна робота по зафарбовування написів з наркоадресами на міських будівлях, здійснюється масова інформаційно-профілактична робота у школах та ВУЗ‘ах. Часто подібні лекції здійснюються у тісному партнерстві відповідних правоохоронних органів та співробітників Центру Здорової Молоді.

Кіхтенко про реформу та наркоторгівлю в Україні

Які саме наркотики можна придбати через Інтернет

Спочатку через Інтернет здебільшого здійснювався продаж саме нових психотропних речовин, які ввозяться до нас з Китаю та розраховані здебільшого на молодих людей, які не мають кримінальних зв`язків та історії вживання. З часом таким чином почали збувати і інші класичні наркотики. Так, нещодавно у Харкові кримінальне угрупування таким чином здійснювало продаж таких наркотиків, як амфетамін, метадон, марихуана та кокаїн. Також великої популярності набули спайси, які представляють собою курильну суміш, облиту відходами, які виникають під час виготовлення синтетичних канабіоїдів. Такі, нібито органічні, на перший погляд, наркотики, насправді є найбільш небезпечними та отруйними. Передозування та фатальний результат може бути, у разі вживання таких наркотиків, навіть з першого разу. Причинами смерті може бути, як зупинка серця, так і будь-які інші причини. Встановити безпосередній зв’язок між причинами смерті та самим вживанням наркотику часто дуже важко. Як зазначає Голова, щомісячно правоохоронці затримують від одного до трьох таких нарколабораторій.

Кіхтенко про реформу та наркоторгівлю в Україні

На завершення Андрій Кихтенко вказав на велику проблему, пов’язану з карними заходами, які застосовуються на сьогоднішній день у нашій країні щодо наркоторговців. Уся проблема полягає у тому, що великі наркоборони майже завжди звільняються з ув’язнення під заставу, а, враховуючи той факт, скільки грошей вони заробили на наркопродажу, це не є для них проблемою.

Що тут ще сказати: будемо чекати змін на краще, а в той час варто пам’ятати, що наша безпека та безпека наших дітей починається з нас і залежить тільки від нас самих!

Кіхтенко про реформу та наркоторгівлю в Україні

ТВЕРЕЗІСТЬ – ВИБІР СИЛЬНИХ!

#CZM#ХимическаяЗависимость#ЛечениеЗависимости#ЛечениеАлкоголизма #ЛечениеНаркомании#ЛечениеИгромании#Наркомания #Алкоголизм #Игромания#Реабилитация #rehabilitation#rehab #РеабилитацияНаркозависимых#РеабилитационныйЦентр#ГорячаяЛиния

Залишилися питання?

Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

    Передзвоніть мені
  • RU
  • UA
  • img

    показати меню

    Передзвоніть мені
    image

    Безкоштовна консультація

    Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

      img
      Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту