Конференція з наркополітики: події та підсумки

Організатори та мета конференції

Нещодавно у столиці України відбулася визначна подія – друга конференція з наркополітики у підтримку реалізації Стратегії у галузі наркотиків в Україні. Конференція тривала три дні: з 27 по 29 листопада, та проходила у Великій конференц-залі Національної академії наук України, що у центрі Києву на вулиці Володимирська. Ця конференція була ініційована трьома основними міністерствами, компетентними з даної проблематики, а саме: Міністерство охорони здоров’я, Міністерство юстиції та Міністерство внутрішніх справ України.

Конференція з наркополітики: події та підсумки

Основною метою конференції було надання звітів відповідних органів виконавчої влади, щодо ситуації в України в галузі наркополітики, а також визначення подальших шляхів та стратегії наркополітики на 2020 рік. Ця необхідність обумовлена завершенням дії стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року (від 28 серпня 2013 р. № 735-р.) та необхідністю у створенні нової державної стратегії. У конференц-залі зібралися представники усіх компетентних органів державної влади, соціальних служб та громадянського суспільства для того, щоб усім разом, у раді та на основі консенсусу розробити програму нової більш ефективної наркополітики для нашої країни на 2020 рік.

Перший день

Відкриття та вступні слова ключових учасників

Конференцію розпочала її модератор, представник Управління ООН з наркотиків та злочинності, Жанат Космухамедова. Зазначивши цілі та завдання даної зустрічі, Жанат запросила до слова Міністра охорони здоров’я України, пані Зоряну Скалецьку. Міністр поділилася власним баченням ситуації щодо наркополітики в Україні та зауважила, щодо необхідності колективної розробки наркополітики на 2020 рік. Після цього до глядачів зі словом звернулася Гуманітарний координатор ООН в Україні, Оснат Лубрані та заступник міністра юстиції України, Віталій Василик. Останній спікер підняв такі важливі проблематики, як наявність великого числа наркозалежних серед ув’язнених осіб (50-90% усіх в’язнів) та реалізація замісної підтримувальноі терапії у нашій країні («ЗАМІСНА ПІДТРИМУВАЛЬНА ТЕРАПІЯ ДЛЯ НАРКОЗАЛЕЖНИХ: КОРИСТЬ ЧИ ШКОДА»).

Конференція з наркополітики: події та підсумки: Відкриття та вступні слова ключових учасників

Після цього до виступу була запрошена помічник заступника міністра Внутрішніх справ України, Олександра Гогілашвілі, керівник відділу забезпечення формування державної політики у сфері протидії наркозлочинності – Круглова Анна. Анна вела свій виступ від імені Олександра Генріховича, який, на жаль, наразі не мав можливості бути присутнім на конференції. Здивував той факт, що, незважаючи на досить короткий термін з моменту призначення Олександра Генріховича на посаду у Міністерство Внутрішніх Справ, Анна продемонструвала глядачам доволі масштабне, та у той час конкретне бачення реалій наркополітики в Україні, недвозначне розуміння гострих питань та стратегічне бачення подальшого розвитку нашої країни у цьому напрямку.

Останнім до слова був запрошений Антон Басенко, представник Громадянський руху «Хвиля». Антон, який сам є хімічно залежною людиною, та який наразі перебуває на програмі замісної підтримувальноі терапії, як ніхто інший, знає цю проблему зсередини, як і те, які можливі шляхи її вирішення.

Всесвітній звіт щодо наркотиків

Після завершення вступної частини модератор конференції Жанат Космухамедова презентувала огляд глобальної ситуації щодо наркотиків на основі Всесвітнього звіту щодо наркотиків 2019 року. Звіт надав учасникам конференції багато важливої інформації та статистичних даних щодо реалій наркоситуації в Україні та світі. Як запевняють представники ООН, в найближчий час цей звіт у форматі презентації можна буде переглянути на офіційних Інтернет-сайтах ООН.

Перше пленарне засідання: національна наркостратегія

На першому пленарному засіданні, яке розпочалося об 11 ранку, виступили 6 спікерів. Це засідання називалося «Національна стратегія щодо наркотиків та суспільного здоров’я». Розпочала засідання Анна Бусе, представник секції профілактики, лікування та реабілітації Управління ООН з наркотиків та злочинності. Про позитивні ефекти від легалізації медичного канабісу в Україні розповіла в.о. Міністра охорони здоров’я України, Уляна Супрун. Це доволі гостре питання, і ми, співробітники Центру Здоровоі Молоді, виступаємо категорично проти легалізації медичної марихуани, адже впевнені, що такі дії призведуть лише до погіршення ситуації, адже не слід забувати, що марихуана – це наркотик! («ПРИНЦИП ДІЇ ПСИХОАКТИВНИХ РЕЧОВИН»).

Далі Директор Центру психічного здоров’я та моніторингу наркотиків та алкоголю МОЗ України, пан Сергій Шум, висвітлив глядачам роль Міністерства Охорони Здоров’я у розробці та реалізації Національної стратегії щодо наркотиків. Після нього виступав полковник Юрій Буковський, який представив результати діяльності Департаменту боротьби з наркотиками Національної Поліції України у вигляді короткого фільму, що значно полегшило сприйняття інформації учасниками конференції. Завершив цей модуль представник Служби Безпеки України Олександр Сидорук, який висвітлив роль СБУ у розробці та реалізації зазначеної вище Національної стратегії. Наприкінці деякий час тривало пленарне обговорення, після чого учасників конференції було запрошено на обід, де вони могли не тільки підкріпитися, а й поспілкуватися у вже більш невимушеній атмосфері.

Перше пленарне засідання: національна наркостратегія

Друге пленарне засідання: проблематика ВІЛ

Друге пленарне засідання було присвячене розгляду програми профілактики ВІЛ, а також лікуванню та реабілітації хворих на ВІЛ. Модератором 2го засідання виступив директор ЮНЕЙДС, Роман Галевич, та старший радник ЮНЕЙДС, Марина Новачук. З презентацією щодо епідеміологічної ситуації зі вживання наркотиків та ВІЛ / гепатита С / туберкульозу виступив директор Центру суспільного здоров’я, Володимир Курпита. Досягнення і проблеми у реалізації Національної наркополітики і профілактики ВІЛ серед людей, які вживають наркотики, як і оцінку громадянського суспільства, презентувала представник громадської організації «100% життя». На останок Старший Радник Альянсу Суспільного здоров’я, В’ячеслав Кушаков, розповів про тенденції та виклики в Україні, щодо вживання психоактивних речовин та зниження шкоди.

Паралельні сесії

Після невеликої перерви на каву почалися паралельні сесії, які одночасно проходили у різних аудиторіях, та були присвячені різним питанням. Така проблематика, як профілактичні заходи щодо вживання психоактивних речовин у школах та родині («ДИТЯЧА НАРКОМАНІЯ: ЯК ВРЯТУВАТИ СВОЮ СІМ’Ю») була презентована доктором Мілош Стояновичем, представником Управління ООН з наркотиків та злочинності у Сербії. У іншій залі були розглянуті можливі нові моделі взаємодії поліції та громадських організацій. Зокрема, була розглянута ситуація в Молдові, яку до учасників конференції донесли представник поліції, Григорій Мога та представниця ООН у Молдові – Іна Ткач.

Паралельні сесії

У третій аудиторії була розглянута проблематика доступності та контроль за продажем наркотичних препаратів в Україні. Цю проблематику розкривала представник Центру психічного здоров’я та моніторингу наркотиків та алкоголю МОЗ України, Наталія Сандуленко. Остання ж група розглядала проблематику лікування та реабілітації залежних людей, яка є надзвичайно актуальною у наш час («НАВІЩО ПОТРІБЕН ПОВНИЙ КУРС ПСИХОСОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА РЕСОЦІАЛІЗАЦІЇ»). Наприкінці першого дня на всіх учасників конференції чекав розкішний фуршет, де вони могли ще більше спілкуватися один з одним та дізнатися безліч корисної інформації, яка стане їм у нагоді на їх професійному шляху.

Другий день

Протидія незаконному обігу наркотиків

Другий день конференції пройшов у не менш напруженому графіку, ніж перший. У першому блоці своїм досвідом з протидії незаконному обігу наркотиків у нашій країні ділилися представники Національної поліції та Служби безпеки України. Були також розглянуті гострі питання щодо виробництва психотропних речовин, їх контрабанди та збуту на «чорному ринку» («ГОЛОВА ДЕПАРТАМЕНТУ АНДРІЙ КІХТЕНКО ПРО РЕФОРМУ ТА НАРКОТОРГІВЛЮ В УКРАЇНІ»). Також, аби поділитися своїм досвідом, до України приїхали керівники відділів та департаментів з наркоконтролю Міністерства внутрішніх справ Республіки Білорусь та Генеральної Поліції Республіки Молдова.

Протидія незаконному обігу наркотиків

Сучасні виклики: нові психоактивні речовини

Наступний блок був також дуже важливим, адже на ньому розглядалися ті новітні страшенні загрози, які тримають у страху увесь світ. Наркотики модифікують та змінюються мало не щогодини. Нажаль, на сьогодні багато з них майже не вивчені та, відповідно, не мають антидотів. Україну також значно хвилює це питання, адже все більше смертей (особливо серед підлітків!) відбуваються з невідомих причин («ПСИХІАТРИЧНІ РОЗЛАДИ ВНАСЛІДОК ВЖИВАННЯ ПСИХОАКТИВНИХ РЕЧОВИН»), часто – навіть внаслідок одиничного вживання. З доповідями з даної проблематики виступали, як вітчизняні фахівці, так і міжнародні спеціалісти.

Наркоситуація в пенітенціарних закладах

Останній блок був особливо важким, адже проблема наркоманії існує не лише в громадянському суспільстві, а й у закладах позбавлення волі, де наркозалежні особи, які перебувають там, потребують особливого ставлення та терапії, аби по закінченню свого строку ув’язнення вони не захотіли знову повернутися до старого. У цьому блоці було розглянуто, як поточну ситуацію в українських містах позбавлення волі, так і ту бажану ситуацію, до якої наша країна має прагнути. Своїм позитивним досвідом з учасниками конференції ділилися колеги з Іспанії та Молдови, які розповідали про те, як в їх країні була імплементована програма реабілітації залежних ув’язнених осіб за допомогою терапевтичних тюремних співтовариств, яка вже має плоди у вигляді ув’язнених, які пройшли курс реабілітації та повністю соціалізуватися, влаштувалися на роботу та створили сім’ї. Співробітники Центру Здорової Молоді, який входить до Міжнародної Антинаркотичної Асоціації, нарешті мали змогу познайомитися з молдовськими колегами, щоб у подальшому знайти можливі шляхи взаємодії для досягнення спільної мети.

Останній день

Права людини, подолання дискримінації наркозалежних

Завершальний, третій, день конференції був присвячений тим невід’ємним правам, які має кожна людина – і залежна в тому числі. У першій частині з цієї проблематики виступив Виконавчий секретар Групи Помпіду – Денис Хубер, який розповів про той правозахисний підхід до залежних людей, який існує та успішно діє в Європі. Далі, консультант Центру психічного здоров’я та моніторингу наркотиків та алкоголю Міністерства Здоров’я України, Артем Осіпян, розповів про права людей, які вони мають, перебуваючи в реабілітаційних центрах («ЯК ЗАЛЕЖНІЙ ЛЮДИНІ ПОВЕРНУТИСЯ В СОЦІУМ»), відповідно до законодавства України.

Права людини, подолання дискримінації наркозалежних

Напрями роботи Державної Антинаркотичної Стратегії 2020-2030

На завершенні конференції усім учасникам було запропоновано розподілитися на чотири групи та провести обговорення нової стратегії у наступних напрямках відповідно: профілактика, права залежних людей, лікування та реабілітація («ЧИ МОЖЛИВО ВИЛІКУВАТИ АЛКОГОЛІКА АБО НАРКОМАНА») та зниження пропозиції (правоохоронна функція). Після завершення обговорення була розроблена резолюція даної конференції та визначені напрями роботи на 2020-2030 роки.

Так завершилася друга Конференція з наркополітики 2020. Незважаючи на неймовірно насичений графік та інформаційну насиченість, ця подія залишила безліч яскравих емоцій, спогадів, а найголовніше – проклала шлях, по якому наша країна буде рухатися у майбутнє. Дуже приємним є і той факт, як про нас піклуються наші країни-сусіди та міжнародні організації («ЦЕНТР ЗДОРОВОЇ МОЛОДІ У ПРОЕКТІ ЄС «ДІЯ-ЄС: ЗАХОДИ ЄС З ПИТАНЬ ПРОТИДІЇ НАРКОТИКАМ ТА ОРГАНІЗОВАНІЙ ЗЛОЧИННОСТІ»»). Ця конференція, зокрема, мала дуже велике значення і для Центру Здорової Молоді, адже на ній була започаткована не одна перспективна домовленість, яка обов’язково принесе рясні плоди не тільки для нашої організації, але й для сотень тисяч наркозалежних та їхніх родин, які потребують допомоги по усій території нашої країни.

БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ ТА ЗАЛИШАЙТЕСЯ З НАМИ!

Залишилися питання?

Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

    Передзвоніть мені
  • RU
  • UA
  • img

    показати меню

    Передзвоніть мені
    image

    Безкоштовна консультація

    Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

      img
      Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту