Молодь проти паління

Міжнародний День відмови від паління

Нещодавно увесь світ відмічав Міжнародний День відмови від паління. Центр Здорової Молоді, звичайно ж, не міг оминути цю червону дату, адже повна відмова від будь-яких хімічних речовин є одним з ключових принципів нашої організації.

Міжнародний День відмови від паління

На честь цього свята співробітники відділу профілактики Центру Здорової Молоді за підтримки Заступника міністра Міністерства Внутрішніх Справ України, Арсена Авакова – Олександра Генріховича Гогілашвілі, та разом із Ювенальною поліцією міста Києва, а також із Центром соціально-психологічної реабілітації дітей №1 провели досить незвичну та яскраву акцію. Активісти крокували столицею в маніжках та з прапорами, закликаючи людей, які палять у громадських місцях, обміняти їхню цигарку на цукерку. І хоча реакція людей була різна: хтось засоромився, когось це звеселило, та усі однаково погодилися на запропонований обмін.

Молодь проти паління

Шкода від куріння

Мало хто буде сперечатися з тим фактом, що куріння шкодить здоров’ю людини. Ця істина вже давно доведена лікарями та вченими. Однак, не розуміючи до кінця, чому саме воно шкідливе, люди й далі продовжують палити, хибно думаючи, що, які б там не були наслідки, їх вони оминуть стороною. Давайте розберемося, в чому саме проявляється ця шкода, і на скільки її можна проігнорувати.

Склад табачного диму

Усі знають, що цигарки містять нікотин, але ж, насправді, крім нікотину, дим кожної сигарети містить ще 4000 сполук, 40 з яких – особливо небезпечні, адже саме вони викликають таке страшне захворювання, як рак. Та і це ще не все. Кожна цигарка містить кілька сотень різних отрут, таких як, власне, нікотин, бензапирен, ціанід, миш’як, формальдегид, вуглекислий газ, окис вуглецю, синильну кислоту та ін. Також у димі цигарок присутні і радіоактивні речовини, такі як: полоній, свинець, вісмут. За рівнем отруйності нікотин нічим не поступається синильної кислоті. Варто також зауважити, що популярний сьогодні, ніби-то не шкідливий, ВЕЙПІНГ, насправді ж, становить ще більшу загрозу, аніж звичайний табак, адже він пошкоджує легеневі клітини, а також значно збільшує ризик виникнення інсульту, серцевого нападу і серцевих захворювань («СУЧАСНЕ ЗАХОПЛЕННЯ МОЛОДІ: ВЕЙПІНГ»).

Прояви шкоди від куріння

Як ми знаємо, майже нікого з завзятих курців страшними розповідями про склад табачного диму чи картинками на обгортці не злякаєш. Адже негативний вплив паління може досить тривалий час не відображатися на зовнішності та здоров‘ї курця (особливо у молодих людей). Та потім у курця може зненацька виникнути страшна хвороба, нібито нізвідки. Насправді ж, ця хвороба почала формуватися вже дуже давно, просто раніше організм боровся, використовуючи свої резерви та молодість. Через те, що курці отримують постійне велике опромінення (500 рентген за рік), а тліюча цигарка створює температуру у 700-900 градусів, легені курця з часом просто перетворюються на велику чорну масу, яка поступово гниє та розкладається. Окрім легень, значну шкоду куріння справляє і на головний мозок людини, адже потрапляючи туди, нікотин викликає спазми, що, в свою чергу, призводить до порушення доступу кисню до тканин мозку. Спазмують також і дрібні судини по всьому тілу, що призводить до того, що шкіра починає псуватися, старіти, втрачає м’якість та природній колір. З часом у курця з’являється постійний неприємний запах з рота, жовтіють зуби, запалюється горло, а від постійного диму червоніють очі.

Молодь проти паління 2

Які хвороби викликає куріння?

Нікотин в усьому світі вже давно отримав статус дозволеного наркотику, який, подібно до тяжких наркотиків, таких, як, наприклад, героїн, викликає залежність («НАЙБІЛЬШ ШКІДЛИВІ ПСИХОАКТИВНІ РЕЧОВИНИ: ТОП 5!»). Але нікотин діє набагато підступніше, адже залежність від нього розвивається непомітніше та набагато довше. Середній курець в Україні споживає понад 1 800 цигарок на день і ця цифра постійно зростає. Куріння спричиняє три основні хвороби: рак легенів, хронічний бронхіт та коронарна хвороба. Вчені вже давно довели, що паління є причиною смертності від раку легенів у 90% випадків, та у 75% смертельних випадків від бронхіту та емфіземи. Понад 25% курців помирають через куріння передчасно. Через куріння ризик захворювання стенокардії збільшується у 13 разів, у 12 разів збільшується ризики виникнення інфаркту міокарду, у 10 разів – виразки шлунку, та у 30 разів – раку легенів. Табак вражає абсолютно усі органи: нирки, сечовий міхур, статеві залози, печінку, кровоносні судини та мозок. Велику шкоду куріння приносить також і серцю людини, адже частота серцевих скорочень курця зростає до 15 000 ударів на хвилину, а транспортація кисню до тканин головного мозку знижена через звуження судин. Внаслідок таких процесів людина відчуває слабкість, зменшуються її фізичні сили, розумові здібності та загальне самопочуття. Особливо шкідливим куріння є для жінок, так як безпосередньо впливає на зовнішність жінки (жовті зуби, обвисла шкіра біля рота, зморшки додають жінці одразу ж декілька років) та підвищує частоту запальних захворювань, що, в свою чергу, викликає безпліддя (96% викиднів та 1/3 недоношених дітей – саме через куріння).

Вплив куріння на психічне здоров’я людини

Вчені довели, що куріння є досить поширеною причиною розвитку психічних захворювань. І навпаки: психічні розлади посилюють потяг людини до куріння. Вчені довели, що люди, які страждають від психічних захворювань, викурюють на 40% більше цигарок, аніж психічно здорові люди. Тобто, ці дві дії взаємно обумовлені та посилюють одна одну. Особливо часто куріння використовується, як метод зняття стресу. По суті, куріння – це різновид хімічної залежності («ВСЯ ПРАВДА ПРО КУРІННЯ»), яка має, як фізичну, так і психологічну складову, що характеризується потягом, синдромом відміни, страхом втрати об’єкту залежності та запереченням самої залежності (чи зменшенням масштабів проблеми). Тому, подібно до інших видів хімічної залежності (алкоголізм, наркоманія), куріння потребує психосоціальної корекції залежної моделі мислення та поведінки («НАВІЩО ПОТРІБЕН ПОВНИЙ КУРС ПСИХОСОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА РЕСОЦІАЛІЗАЦІЇ»).

Молодь проти паління 3

Шкода куріння для оточуючих

Ось ми, власно, і дійшли до найгострішого питання, яке безпосередньо пов’язане з місією вищезазначеної акції, а саме – зменшення шкоди від табачного диму для осіб, які оточують курців. Як відомо, відповідно до Закону України, палити у громадських місцях – ЗАБОРОНЕНО! Проте, на сьогодні, мало хто реально дотримується цього закону. В дійсності ж, від пасивного куріння щорічно помирають 3000 чоловік через рак легенів, до 62000 – від хвороб серця, та 2700 дітей через, так званий, синдром раптової смерті немовлят. Пасивне куріння значно збільшує шанси розвитку будь-яких форм раку, ризики викидня. Діти матерів, які постійно вдихали табачник дим (наприклад, під час куріння чоловіка), частіше народжують дітей з нейропсихічними розладами, зниженою вагою та іншими фізичними вадами. Що ж до пасивного куріння дітей (а це відбувається у наш час майже скрізь: батьки часто курять, йдучи поряд з дітьми; діти граються у місцях, поряд з якими курять та ін.), то воно часто є причиною розвитку у них астми (8-26 тис. дітей/рік), бронхітів (150-300 тис. дітей/рік) та навіть стає причиною смертей (136-212 дітей/рік).

Молодь проти паління 4Висновки

Зрозуміло, що ця акція – лише крапля в морі, поряд із сотнями інших акцій, які постійно проводять волонтери Центру Здорової Молоді у співпраці з іншими небайдужими організаціями та громадськими спілками («МОЛОДЬ ПРОТИ НАРКОТИКІВ!»). Проте ми свято віримо у те, що, якщо хоча б один курець, який погодився цього дня обміняти свою цигарку на льодяник, дійсно замислиться, та, можливо, не зараз, але з часом покине палити, то усе це було не дарма!

ПІКЛУЙТЕСЯ ПРО СЕБЕ – ВИ ЗАСЛУГОВУЄТЕ НАЙКРАЩОГО!

Залишилися питання?

Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

    Передзвоніть мені
  • RU
  • UA
  • img

    показати меню

    Передзвоніть мені
    image

    Безкоштовна консультація

    Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

      img
      Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту