Роль батьків та родичів в процесі одужання залежної людини

семінар для співзалежних

Відкритий семінар для співзалежних

Задачі та спрямованість семінару

У суботу в місті Києві проходив щоквартальний плановий семінар для родичів та близьких людей, чиї життя так, чи інакше зіштовхнулися зі страшним ворогом – залежністю. Психологічна підтримка, інформаційно-роз‘яснювальна та психотерапевтична робота з людьми, які перебувають у безпосередньому близькому емоційному зв‘язку з залежним, вже давно стала одним з важливих напрямків діяльності фахівців Центру Здорової Молоді. Активну спонсорську підтримку даного заходу забезпечили партнери Центру Здорової Молоді – Українська Національна Лотерея. Вже не перший рік організації займаються спільною інформаційно-просвітницькою та профілактичною діяльністю з метою донесення до населення України та роз‘яснення принципів відповідальної гри (детальніше Ви можете ознайомитися, перейшовши за посиланням: https://unl.ua/uk/responsibility).

Проведення такого щоквартального семінару – є обов’язковим пунктом цього напрямку, так як, на відміну від щотижневих груп та особистих чи телефонних консультацій із фахівцями, цей захід-є масовим та відіграє беззаперечну інформаційну та мотиваційну роль. Саме такі семінари для багатьох «одужуючих» батьків та родичів залежних стали тим самим першим кроком їх нового життя, тим днем, коли відкрилися їх очі, та вони вперше побачили ситуацію такою, якою вона є.

Програма семінару

На початку кожного планового семінару для співзалежних проводиться обов’язкова реєстрація учасників, яка надає можливість організатором у подальшому інформувати їх про будь-які події, тренінги та інші просвітницько-терапевтичні заходи, які їх цікавлять. У першій частині семінару перед публікою виступав керівник Київського регіону, психолог, Олексій Сергійович Лінник. Спікер підіймав важливу проблематику, щодо тієї системи ілюзій, яку породжує хвороба хімічної залежності. Слухачі та гості з залу активно задавали питання та вступали у дискусії зі спікером, що надавало семінару жвавого та інтерактивного характеру.

Після відбулася невелика перерва на чай та спілкування. Для деяких родичів саме ця частина буда особливо очікуваною та важливою, адже вони мали нагоду у неформальній обстановці  особисто поспілкуватися із фахівцями та задати питання щодо своєї конкретної ситуації. Друга частина почалася з оголошення про відкриття школи здорових взаємовідносин, яка буде проводитися на базі Центру Здорової Молоді. Куратором та головним ведучим даної школи виступатиме сімейний психолог, психотерапевт та фахівець по роботі зі співзалежними – Лебедєва Валентина Ємельянова. Головною метою цієї школи є не тільки надання співзалежним інформації та поради щодо взаємодії з їхніми залежними родичами, а й отримання ними практичних навичок та вмінь. Також глядачам був наданий короткий анонс щодо нових можливостей ресоціалізації, а саме – розвиток у напрямку туристичної діяльності. Ця сфера є новою, актуальною та особливо цікавою для жіночої половини одужуючих. На завершенні виступили студенти, які наразі проходять навчання на школі соціального працівника. Вони розповіли про свій непростий шлях боротьби зі страшною хворобою та про те, що знайшли тут, на школі та в організації у цілому, і про те, яким шляхом планують крокувати надалі.

для співзалежних
Отримати консультацію фахівця

Залишайте заявку і отримайте індивідуальний план лікування

    Як та від чого повинні одужувати співзалежні батьки

    Ми багато говоримо про необхідність процесу одужання, але ж давайте розберемося від чого саме повинні одужувати родичі залежної людини. Якщо з одужанням самого залежного усе, нібито, зрозуміло (а якщо не зрозуміло – радимо переглянути статтю: Навіщо потрібен повний курс психосоціальної реабілітації та ресоціалізації), то зі співзалежними – усе трохи складніше. Вони ж нібито і психоактивні речовини не вживали, і свої та чужі життя не руйнували….у чому ж полягає їхня хвороба?!

    Співзалежні родичі

    Співзалежне мислення

    Співзалежне мислення

    Як і у залежної людини, у співзалежного з нею родича так само сформувалося деструктивна модель мислення, але вже не залежна – а співзалежна. Це означає те, що співзалежні люди, які знаходяться вже на стадії сформованої хвороби, практично ніколи вже не живуть своїм життям. Натомість, вони разом із залежним (а інколи і замість самого залежного) проживають його одужання та зриви. Співзалежна людина не співчуває залежному-вона повністю емпатує його стану. Співзалежний не відчуває-він просто реагує на почуття, які транслює залежний (боїться, коли залежний транслює страх; страждає, коли залежному погано; відчуває провину, коли залежний в сотий раз зривається і т.п.). Це і є класичне співзалежне мислення.

    Співзалежна поведінка

    Очевидним є і той факт, що співзалежне мислення породжує співзалежну поведінку. Говорячи про таку деструктивну поведінку, ми, в першу чергу, маємо на увазі гіперопіку. Таке надмірне піклування про свого залежного безпосередньо призводить до перекладання відповідальності та бездіяльності з його сторони. Згадайте випадки, коли Ви, в черговий раз зустрівши нетверезого чоловіка, або сина, миттєво починали його лікувати, годувати та виконувати будь-які його забаганки. Існує золоте правило одужання, яке вже скоріш стало аксіомою. Воно звучить наступним чином: рівно стільки, скільки співзалежний буде брати на себе вирішення проблем залежного-рівно стільки залежний не буде змінюватися. А навіщо, якщо поточна модель поведінки є не тільки зручною, а й ефективною?!

    Співзалежна поведінка

    Бездіяльність співзалежних родичів, як фактор зриву залежного

    співзалежність

    Найчастішою помилкою більшості співзалежних родичів є недооцінювання своєї ролі у процесі одужання своїх залежних близьких. Відповідальні батьки та люблячі жінки, які все ж таки приймають рішення віддати свого залежного на лікування, більш ніж впевнені у тому, що зробили усе можливе для порятунку близької людини. Коли ж вони з часом чують від керівників реабілітаційного процесу, де знаходиться їхній родич, що їм самим теж варто відвідувати групи для співзалежних, щоб розвиватися та змінюватися, то часто в них виникає обурення та протест. Більшість матерів наркозалежних синів, чи жінок алкоголіків, які і так усе своє життя страждали від їхньої брехні, крадіжок, насилля та вихідок, відверто не розуміють, чому ж тепер їх взагалі у чомусь звинувачують, ще й змушують змінюватися. Адже вони не мають відповідних знать щодо хвороби залежності, які пояснюють, чому у залежного складаються саме такі непрості взаємовідносини, як зі своєю родиною, так і з соціумом у цілому (про це ми писали раніше, у статті: Особливості взаємовідносин залежної людини зі світом). Проте, як підтверджує практика та багаторічний досвід роботи з залежними та співзалежними фахівців Центру Здорової Молоді, допоки співзалежні люди не почнуть змінюватися – залежний знову і знову буде повертатися до вживання.

    На практиці, співзалежним дуже важко знайти ту саму золоту середину між повним перекладанням на себе відповідальності за одужання залежного (це той самий випадок, коли активні матері відвідують усі семінари, тренінги, школи та заходи, проповідують на вулицям та на роботі, контролюють кожен крок свого залежного, від дотримання ним режиму дня і до того, чи молиться він зранку- таким чином провокуючи у залежного бунт, перекладання відповідальності та небажання діяти взагалі) та повною бездіяльністю та байдужістю до процесу одужання близької людини. Насправді, секрет цієї золотої середини – дуже простий. Він полягає у дотриманні усіх рекомендацій, які надають фахівці, які працюють з залежним, відвідання усіх рекомендованих груп та постійна щоденна праця над собою, з метою дисоціації своєї особистості від особистості близької залежної людини.

    Залежність, як і співзалежність – це хвороби. Але це – не вирок. Бажання, цілі, зусилля та кропітка праця над собою – здатні подолати будь-які перешкоди та зруйнувати стіни будь-якої залежності.

    БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ!

    Залишилися питання?

    Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

      Передзвоніть мені
    • RU
    • UA
    • img

      показати меню

      Передзвоніть мені
      image

      Безкоштовна консультація

      Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

        img
        Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту