Сучасне захоплення молоді: вейпінг

Сучасне захоплення молоді

Напевно кожен житель міста, а сьогодні вже і жителі селищ і сіл, зустрічалися з поняттям вейпінга – вдихання парів ароматичних рідин з нікотином і без, одержуваних за допомогою так званих  електронних сигарет або кальянів.  Вейпери, як називають себе наслідувачі цієї стрімко розвиваючої моди серед молоді, дозволяють собі «парити» на вулицях, в приміщеннях, в метро.

Вейпінг як маркетинговий хід

Вейпінг як маркетинговий хід

Відносно звичайного куріння вченими доведено, що психологічна залежність у курців виражена навіть більш, ніж фізична.  Просуваючи новий продукт, виробники електронних сигарет не пропонують в повній мірі позбутися тяги до паління, а лише – замінити одну шкідливу звичку інший.  Разом з цим один з маркетингових прийомів, який використовують виробники – це пропозиція згодом зменшувати шкоду, відмовившись від наповнювачів, що містять нікотин, на користь ароматизаторів, розчинених у воді.  Такі хитрощі ні в якому разі не допомагають позбутися залежності, а лише маскують її під нову обгортку, переманюючи клієнтів – людей що страждають згубною звичкою.  Психологічно це виражено у вигляді необхідності у ритуалі: регулярно вдихати і видихати дим, тримати сигарету в роті, робити перерви на перекури, пояснюючи це можливістю відволіктися, переключитися – віддавати цю важливу деталь нашого життя на милість залежності.

Медичний аспект небезпечної моди

Медичний аспект небезпечної моди

Ще недавно прихильники вейпіга і лжемедики просували теорію про безпечність диму та речовин що містяться в есенції, прикриваючи її сумнівним зниженням шкоди для молоді.  Мовляв, якщо вже тягнуть до рота якусь гидоту – нехай це буде меньше зло.  Доктора з медичного світу лише розводили руками, спираючись на те, що для доказу шкоди необхідні медичні дослідження, що триватимуть хоча б десятиліття і не наважувались передчасно давати оцінки такому молодому віянню моди.  Проте новітні дослідження в цій області говорять про те, що куріння електронних сигарет і кальянів може спричинити  пошкодження легеневих клітин, що в цілому не може класифікуватися як нейтральна дію, тільки як шкода для організму.  Журнал Thorax опублікував це дослідження з поясненнями: вейпінг може знизити активність альвеолярних макрофагів, тобто  таких клітин, які відповідають за захист органів дихання від чужорідних об’єктів: пилу, алергенів, бактерій.

Професор Девід Тіккетт (Бірмінгемський університет) зазначив, що якщо вейпити протягом довгого часу, то це може викликати хронічну обструктивну хворобу легенів (ХОХЛ).  А також додав: “Я не вірю, що електронна сигарета шкідливіша за звичайні сигарети. Але ми повинні ставитися скептично до заяв, ніби вони безпечні настільки, як нас змушують у це вірити”.  Також нове дослідження довело, що куріння електронних сигарет значно збільшує ризик виникнення інсульту, серцевого нападу і серцевих захворювань.

А що політики?

Поки британський уряд намагається проштовхнути закон про те, як знизити обмеження стосовно куріння електронних сигарет і кальяни, українських лідерів намагаються боротися цього небезпечного прояв моди. У своєму Facebook міністр охорони здоров’я Уляна Супрун заохочує прирівняти поняття “електронні сигарети” до поняття “Усі”. У пості міністр пише: “Міністерство охорони здоров’я України пропонує на законодавчому рівні ввести визначення електронних сигарет та обмежити продаж тютюну. Це допоможе зберегти здоров’я українців, а також наблизить наше законодавство до європейських стандартів” і пропонує громадськості на обговорення відповідний законопроект.

Згадаймо історію!

Згадаймо історію!

Згадаймо історію: в давнину вважалося що куріння – це спіритичний сеанс, шаман обкурював людину, виганяв злих духів і очищав душі, процес додавав антуражу, а їдкий запах не залишав байдужим нікого. У XVI столітті куріння, як нова мода, охопила Європу. Надалі куріння вважалося медичною процедурою, а в ХХ столітті виробництво сигарет досягло небувалих масштабів у зв’язку з винаходом автоматичного обладнання для виготовлення паличок, набитих тютюном. У 50-х роках минулого століття дослідники встановили чіткий зв’язок між раком легенів і курінням, до якого звикли на той час вже мільйони залежних.

Бережіть ваше здоров’я!

Залишилися питання?

Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

    Передзвоніть мені
  • RU
  • UA
  • img

    показати меню

    Передзвоніть мені
    image

    Безкоштовна консультація

    Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

      img
      Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту