Центр Здорової Молоді у Проекті ЄС «Дія-ЄС: заходи ЄС з питань протидії наркотикам та організованій злочинності»

ЦЗМ та міжнародне співробітництво

Центр Здорової Молоді – це громадська спілка, яка вже понад 10 років займається наданням допомоги людям, які страждають на хворобу залежності («НАВІЩО ПОТРІБЕН ПОВНИЙ КУРС ПСИХОСОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА РЕСОЦІАЛІЗАЦІЇ» ). За ці роки керівники організації бачили багато нововведень у сфері наркополітики, познайомилися з безліччю методиками та підходами щодо допомоги залежним, словом, набули багато цінного досвіду. Однак, що дійсно стало очевидним, так це те, що Україна також має впроваджувати, підтримувати та розширювати міжнародне співробітництво у цій сфері.

Нам вкрай важливо не тільки заручитися міжнародною підтримкою, а й переймати успішний досвід більш розвинених у цьому плані країн. Європейський Союз вже давно є бажаним для Центру Здорової Молоді старшим партнером та наставником, адже там вже протягом багатьох років проводять активну діяльність щодо моніторингу, підтримки та надання рекомендацій Україні в сфері наркополітики.

ЦЗМ та міжнародне співробітництво

Участь ЦЗМ у круглому столі за участі ЄС

Організатори та учасники

Минулої п’ятниці у Києві відбувся круглий стіл під назвою «Питання запровадження та реалізації моніторингу наркотичної та алкогольної ситуації в Україні», який був організований Центром психічного здоров’я і моніторингу наркотиків та алкоголю МОЗ України за підтримки Проекту: «Дія-ЄС: заходи ЄС з питань протидії наркотикам та організованій злочинності». До участі у круглому столі були запрошені представники органів державної влади, такі як: Міністерство соціальної політики, Міністерство молоді та спорту, Національна Поліція, Верховний суд, Міністерство охорони здоров’я, Адміністрація Держприкордонслужби, Держфінмоніторинг, Держстат, МЗС, Національна академія медичних наук, СБУ, а також інші органи та деякі громадські організації.

Мета заходу

Основним завданням цього круглого столу був розгляд пропозиції Міністерства охорони здоров’я щодо проведення моніторингу наркотичної та алкогольної ситуації в Україні, а також затвердження порядку проведення цього моніторингу. Отож, головною метою заходу було інформування та консолідація різних політичних установ, а також підпорядкованих їм громадських організацій, з метою реалізації спільного проекту з моніторингу на території всієї країни. В свою чергу метою моніторингу є виявлення негативних тенденцій розвитку ситуації у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів («ПСИХОАКТИВНІ РЕЧОВИНИ: ІНШИЙ БІК МІСЯЦЯ» ), алкоголю, нових потенційно небезпечних наркотичних речовин, загроз для національної безпеки та підготовка на основі цих даних пропозицій для протидії цим тенденціям.

Доповідачі

Розпочати зустріч було офіційно запропоновано регіональному координатору проекту ЄС «Дія-ЄС: заходи ЄС з питань протидії наркотикам та організованій злочинності» – Хосе Мануелю Колодрасу. Після нього з доповіддю та стислим описом планів та стратегії реалізації заходу виступив директор ДУ «Центр психічного здоров’я і моніторингу наркотиків та алкоголю МОЗ України» – Сергій Шум. У продовженні круглого столу учасникам конференції доповідали наступні співробітники моніторингового центру: Сандуленко Наталія (Начальник відділу моніторингу в сфері споживання психоактивних речовин («ПРИНЦИП ДІЇ ПСИХОАКТИВНИХ РЕЧОВИН» )), Дружиніна Віта (Завідуюча сектору моніторингу показників смертності та смертей, пов’язаних із вживанням психоактивних речовин), Курлова Вікторія (Начальник відділу національної стратегії і політики у сфері обігу психоактивних речовин) та Ковальова Ірина (Начальник відділу моніторингу з обігу підконтрольних психоактивних речовин).

Участь ЦЗМ у круглому столі за участі ЄС

Тематика доповідей

Доповідачі винесли на обговорення такі теми, як кількісні статистичні дані вживання психоактивних речовин серед різних вікових груп («ДИТЯЧА НАРКОМАНІЯ: ЯК ВРЯТУВАТИ СВОЮ СІМ’Ю» ); проблематику та статистику незаконного обігу психоактивних речовин; проблематику хвороб від вживання, зокрема психіатричні розлади («ПСИХІАТРИЧНІ РОЗЛАДИ ВНАСЛІДОК ВЖИВАННЯ ПСИХОАКТИВНИХ РЕЧОВИН» ); профілактичні заходи для попередження розвитку залежності та запобігання першого вживання у дітей та підлітків («ПРОФІЛАКТИКА НАРКОМАНІЇ: ЩО МАЄ ЗНАТИ ДИТИНА» ); проблематика правового регулювання та законодавча база у сфері обігу психоактивних речовин та протидії їх незаконному обігу, а також проблематика ресоціалізації та соціальної адаптації осіб, які одужують від хвороби залежності («ЯК ЗДОБУТИ ОСВІТУ ТА ПРАЦЕВЛАШТУВАТИСЯ ЗАЛЕЖНІЙ ЛЮДИНІ»  ).

Обговорення та питання

Наприкінці доповідей усіх учасників конференції було запрошено до обговорення, під час якого вони мали змогу задати питання представникам моніторингового відділу МОЗ та іншим доповідачам.

Тематика доповідей

Зустріч ЦЗМ з Координатором проекту ЄС

Через декілька днів завершення круглого столу відбулася зустріч регіонального координатора проекту ЄС «Дія-ЄС: заходи ЄС з питань протидії наркотикам та організованій злочинності», Хосе Мануеля Колодраса, з керівництвом Центру Здорової Молоді. Варто зауважити, що даний проект реалізується Міжнародною фундацією з питань адміністрації та державної політики Іспанії. Фінансова підтримка проекту надається Інструментом зі сприяння стабільності та миру Європейського Союзу. Хосе охоче погодився завітати до офісу організації та обговорити з колегами гострі та актуальні питання поточної наркоситуації в країні. Ця зустріч має велике значення для подальшого покращення ситуації щодо регулювання незаконного обігу психоактивних речовин та, зокрема, для покращення стратегічної політики в сфері регулювання цього обігу, в сфері допомоги залежним людям та у сфері профілактики розвитку залежності у підлітків та молоді. На зустрічі був укладений ряд домовленостей та розроблений план партнерської взаємодії на майбутнє. А для того, щоб ближче познайомитися та перейняти успішний досвід побудови наркополітики Іспанії, керівники Центру Здорової Молоді збираються безпосередньо відвідати цю країну, щоб власними очима побачити, які ж ті стандарти, до яких має прагнути наша країна.

Зустріч ЦЗМ з Координатором проекту ЄС

Зустріч з Радником Групи підтримки України ЄС

Також варто зауважити, що напередодні описаного вище круглого столу відбулася офіційна зустріч представників Центру Здорової Молоді з Радником Групи підтримки України у сфері охорони здоров’я та соціальної політики – Вірджинією Дамбрускайте, яка була проведена безпосередньо у представництві Європейського Союзу в Україні. Протягом цієї зустрічі було обговорено безліч гострих актуальних питань та проблематик наркополітики у нашій країні; було досягнуто усних домовленостей щодо подальших можливостей співпраці та взаємодії в рамках антинаркотичної політики.

***

Ми віримо, що тільки разом, тільки об’єднавши спільні зусилля та тільки постійно навчаючись та радячись зі «старшими» товаришами, ми дійсно зможемо змінити нашу країну. Ми віримо, що настане той день, коли на нашій рідній Батьківщині не можна буде купити дешеві наркотики просто на вулицях та у школах; коли наші діти замість куріння травки будуть читати книжки; коли можна буде спокійно йти увечері темними вулицями без остраху, що хтось тебе пограбує, щоб купити на ці кошти дозу; час, коли у транспорті нарешті будуть поступатися місцем людям похилого віку та жінкам. А поки що-ми просто продовжуємо робити свою справу, а Вам бажаємо гарного настрою та міцного здоров’я! 

Залишилися питання?

Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

    Передзвоніть мені
  • RU
  • UA
  • img

    показати меню

    Передзвоніть мені
    image

    Безкоштовна консультація

    Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

      img
      Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту