Вся правда про куріння

Соціальні міфи

Ми постійно говоримо про шкоду наркотиків та алкоголю для людини, оминаючи та ігноруючи одну з найпоширеніших у сучасному світі згубних залежностей-куріння. Чому ж так відбувається?! Не секрет, що сучасний світ живе соціальними стереотипами. Ми живемо у час, коли людина, яка йде по вулиці та на ходу палить і п‘є пиво, не приверне й найменшої уваги, а ось людина, яка, наприклад, почне на вулиці гризти моркву, явно викличе здивування… Куріння стало прийнятним лише через значну деградацію нашого суспільства. Насправді ж, воно є залежністю, такою ж небезпечною та смертельною, як і алкогольна та наркотична залежності («ЧИ МОЖЛИВО ВИЛІКУВАТИ АЛКОГОЛІКА АБО НАРКОМАНА»).

Соціальні міфи

Характеристика нікотинової залежності

Усі види залежності, не залежно від об‘єкту цих залежностей, мають спільні характерні риси, прояви та опис хвороби. Проаналізувавши паління, як процес, яким займається людина, ми зможемо самі побачити, що воно є такою самою залежністю, як і інші види. Всесвітня Організація Здоров’я визнала нікотинову залежність хворобою та внесла до міжнародної класифікації захворювань («САМЫЕ ВРЕДНЫЕ ПСИХОАКТИВНЫЕ ВЕЩЕСТВА: ТОП 5» ).

Природа нікотину

За своїм походженням нікотин є рослинним алкалоїдом, таким самим, як і героїн, і кокаїн. Тому не дивно, що він має вплив на мислення, реакції та поведінку людину, просто в трохи меншій мірі, аніж його «старші» брати-наркотики («ПРИНЦИП ДІЇ ПСИХОАКТИВНИХ РЕЧОВИН» ).

Характеристика нікотинової залежності

Нікотиновий кайф

Нікотин, який потрапив у головний мозок, взаємодіє з рецепторами, що провокує виділення дофаміну («гормон щастя»). Як ми вже знаємо з попередніх статей («ЧИ МОЖЛИВО САМОСТІЙНО ПЕРЕСТАТИ ВЖИВАТИ НАРКОТИКИ ЧИ АЛКОГОЛЬ» ), ця речовина має сильний стимулюючий вплив на центральну нервову систему. Звикаючи до такого «бонусу» після викуреної цигарки, у людини починає формуватися психологічна залежність.

Зростання толерантності

Зі збільшенням стажу куріння збільшується і кількість нікотинових рецепторів у мозку. Відповідно і кількість нікотину, яка має поступити в мозок, має теж збільшуватися, інакше-куріння не принесе курцю бажаного ефекту.

Передозування

Помилковим є твердження, що, на відміну від алкоголю та наркотиків, нікотин, навіть у великих дозах, не може  призвести до серйозних проблем, чи викликати летальний результат. Насправді ж, при потраплянні великої кількості нікотину в організм людини (60 мг.), у неї може виникнути параліч дихальної та сердечно-судинної систем. У такому випадку, смерть наступає так само, як і у випадку передозування наркотичними речовинами.

«Синдром відміни»

«Синдром відміни», також відомий, як абстинентний синдром, є одним з основних характерних проявів наявності хвороби залежності. Після припинення вживання нікотину у людей, як правило, спостерігаються такі симптоми, як: нездужання, головний біль, підвищена тривожність, слабкість, зниження тиску, дратівливість, порушення сну та деякі інші. Подібно до наркотичної залежності, усі ці симптоми стають значною перешкодою для відмови від паління.

Психологічний аспект

Тривале паління формує у людини певну модель мислення та поведінки («ЗАЛЕЖНЕ МИСЛЕННЯ» ), в якій процес вживання нікотину виходить на пріоритетне місце, витісняючи при цьому інші цінності та трансформуючи інші форми поведінки. Ви й самі, мабуть, часто помічали, наскільки ірраціонально може мислити та вести себе курець. Коли людина з великим стажем куріння довгий час не мала змоги палити, при виді цигарки вона може накинутися на неї, як тигр на м‘ясо, не помічаючи при цьому, ані машину, не поставлену на ручник; ані жінку, яка розмовляє на відстані півметра; ані часом потяг, який стрімко рухається прямо на неї. Психологічна складова є навіть набагато сильнішою за фізичну. Адже, насправді, якщо курець не буде палити день (наприклад: якщо він знаходиться у літаку), нічого не відбудеться з його тілом та організмом, але психологічно він буде переживати доволі сильні муки та страждання. Курець з великим стажем, позбавлений можливості курити, практично не може думати не про що інше, аж поки не отримає необхідну дозу нікотину, яка допоможе йому знову «стати собою».

«Синдром відміни»

Як подолати нікотинову залежність

Кинути курити-можливо

Деякі люди впевнені у тому, що кидати палити після тривалого періоду систематичного вживання нікотину-не можливо і навіть шкідливо. Та, насправді, така гучна заява є нічим іншим, як дешевою відмовкою, адже вже після 12 годин після відмови від куріння рівень кисню у крові повертається до норми; через 9 місяців дихальна система покращує свої функціональні показники на 10%; через 5 років ризик виникнення інфаркту знижується удвічі; а через 10 років знижається удвічі ризик розвитку раку легень.

Нікотинозамісна терапія

Подібно до замісної терапії, яка широко використовується у наші дні для лікування наркотичної залежності, нікотинозамісна терапія покликана допомогти людині кинути курити. Використання такої терапії передбачає потрапляння до організму людини мінімальної необхідної дози чистого терапевтичного нікотину. Таким чином, людина отримує необхідну кількість речовини для зняття «синдрому відміни», у той самий час, захистивши себе від згубного табачного диму.

Поодинокі та комплексні методи кинути палити

Зрозуміло, що різні люди мають різні можливості, силу волі, ступінь мотивації та допомогу зі сторони близьких. Хтось просто вирішив одного дня покінчити з палінням, викинув цигарку та більше і не брав у руки. А комусь потрібна була тривала психосоціальна реабілітація («НАВІЩО ПОТРІБЕН ПОВНИЙ КУРС ПСИХОСОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА РЕСОЦІАЛІЗАЦІЇ» ), допомога фахівців у формуванні системи мотивацій та установок, зовнішній контроль зі сторони рідних людей та лікарів, чи, навіть, спеціальні медичні препарати, які б вплинули на психоемоційний стан людини та послабили б її одержимість бажанням палити. В цьому немає нічого дивного, адже нікотинова залежність дуже подібна до наркотичної. Вона так само впливає на зміну моделі мислення та поведінки залежного, викликає трансформацію його свідомості, втрату життєвих цінностей та неправильну розстановку пріоритетів. Так чи інакше, можу зі впевненість заявити одне – кинути палити може кожний: було б бажання!

Як подолати нікотинову залежність

***

Якщо ви уважно читали цю статтю, то у вас не мало залишитися жодної краплі ілюзії, щодо безпеки паління. Ніхто не каже, що кинути палити – просто, адже воно є, як ми вже знаємо, такою самою залежністю, як і інші; і потребує такого самого тривалого, системного та професійного лікування. Але хай вас не вводить в оману соціальна прийнятність та поширеність цієї залежності. Те, що від неї страждає половина населення земної кулі, аж ніяк не зменшує її реальної шкоди та тих плачевних наслідків, які вона у собі несе («ДОЗВІЛЛЯ ВАРТІСТЮ В ЖИТТЯ: ДИМНИЙ ВБИВЦЯ??» ).

БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ: ЗДОРОВЯ – НЕ БЕЗМЕЖНЕ, А ЖИТТЯ – ОДНЕ!

Залишилися питання?

Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

    Передзвоніть мені
  • RU
  • UA
  • img

    показати меню

    Передзвоніть мені
    image

    Безкоштовна консультація

    Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

      img
      Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту