Вся правда про амфетамін: залежність, ознаки, наслідки, лікування

амфетамін

Підбиваючи підсумки за 2018 рік, не можна не відзначити значне розширення асортименту пропонованих споживачеві продукції практично у всіх сферах. І в першу чергу в сфері наркоринку. Чим-чим, а можливостями вибору громадяни-наркомани в наш час точно не обділені.

Сьогодні можна підібрати наркотичну речовину відповідно до будь-якого запиту. Потрібно за ніч написати дипломну – амфетамін. Хочеш розслабитися, відпочити від життя – героїн, морфін, метадон, канабіс. Тягне на подвиги – первинтин. Мрієш побувати в паралельних світах, злітати на Марс – ЛСД, гриби, спайс. Чи плануєш відірватися на дискотеці – екстазі, марки. Просто хочеш зійти з розуму – солі.

Але навіть незважаючи на появу нових, дешевих, популярних наркотиків за типом солей і Спайс, старий добрий анфетамін все ще користується популярністю, як у молоді, так і споживачів постарше.

Анфетамін – це наркотик, вироблений на основі ефедрину, по властивостях схожий на адреналін. Його можуть вживати інраназально, перорально, або ін’єкційно. Суть його впливу – це стимулювання центральної нервової системи, що спричиняє підвищення активності, прискорення розумових процесів, відчуття бадьорості, збудження.

Людина під вплив амфетаміну може не спати, не їсти, і не відчувати втоми цілодобово. Потім він просто поспить дві-три доби і, найімовірніше, знову повернеться до вживання, так як практично не відчує негативного впливу чи побічного ефекту. Але з часом, а це обов’язково станеться, у вживає почнуть проявлятися такі негативні наслідки, як сильна втома, апатія, байдужість, дратівливість, тремор, безсоння і параноя. Оточуючим стануть очевидні зовнішні прояви амфетамінової залежності: катастрофічна втрата ваги, параноя, скрегіт і клацання зубами, втома, блідість, повна відсутність апетиту і сну.

Цей наркотик користується більшою популярністю в нічних клубах, і на гучних вечірках. Для того, щоб його вживати в вищевказаних місцях зовсім не обов’язково мати зв’язку з наркоміром – продавець сам Вас знайде. Амфетамін діє абсолютно на всіх з першого разу і він просто не може не сподобатися, що змушує людину знову і знову повертатися до нього. Навіть якщо людина починала вживати інтраназально або перорально, в силу підвищення толерантності організму до речовини дозування будуть стрімко рости, а вживання плавно здобуде ін’єкційний характер.

Як швидко настає залежність від амфетаміну?

Амфетамін поширюють у капсульному, таблетованому, порошковому або кристалізованому стані. Речовина може мати білий, фіолетовий, жовтий або рожевий колір. Як правило, для пакування використовують кульки з паперу, фольгу, пластикові пакети.

Фен вживають внутрішньовенно або перорально, а також курять і вводять через слизові. Потрапляючи в організм, наркотик вивільняє гормони норадреналін і дофамін, внаслідок чого нервова система приходить у сильне збудження. Організм не може розщепити синтетичну речовину, тому через деякий час після її вживання настає важка інтоксикація.

Фен залишається в організмі протягом 12 годин, а при постійному прийомі «в системі» виявляється в крові навіть через 10 днів після прийому. У більшості випадків адикція формується протягом 14 днів. Утім, звикання може сформуватися одразу ж, адже після “підйому” людина відчує дуже сильний емоційний занепад і втому.

залежність від амфетаміну
Отримати консультацію фахівця

Залишайте заявку і отримайте індивідуальний план лікування

    Амфетамін: залежність, яка призводить до смерті

    Після вживання «фену» настає ейфорія, знижується апетит, а також зникає потреба у відпочинку і сні. Можливі яскраві галюцинації, балакучість, занепокоєння, прояв агресії стосовно себе і оточення, а також панічні атаки і параноя. Амфетамінозалежні переконані у власній «надважливості», а також часто дуже переоцінюють свої здібності.

    Уже через кілька годин після «кайфу» настає пригнічений стан і занепад сил. Незважаючи на сильне фізичне і психічне виснаження людина не може заснути. Наркоман відчуває слабкість, дратівливість і озлобленість щодо людей навколо і до самого себе. У залежного виникає важка депресія і виникають думки про самогубство. У деяких наркоманів з’являється почуття скривдженості, і настає істерика. Вихід із наркотичного сп’яніння може затягнутися на кілька днів.

    Амфетамінова ломка триває близько 14 днів. У цей час наркозалежний переживає пекельні муки, тому ймовірність рецидиву злітає в рази. У пошуках нової дози наркоман використовує різні прийоми і хитрощі. Це може стати причиною катастрофічних наслідків і повного руйнування особистості.

    Ознаками залежності від фену є такі симптоми:

    • часте дихання;
    • посилене потовиділення;
    • поганий апетит;
    • розширені зіниці;
    • системні порушення сну;
    • висока температура;
    • тремор.
    залежність від фену

    Передозування амфетаміном

    Передозування амфетаміном

    Амфетамінове передозування часто стає причиною смерті. Типові ознаки наркотичного отруєння:

    • стрибок температури вище 40 °C;
    • різке погіршення стану нирок;
    • біль у грудях, животі та голові;
    • нудота, блювота;
    • пневмоторакс;
    • гіперактивність;
    • інсульт, кома;
    • підвищення тиску;
    • параноїдальний психоз;
    • повторення одних і тих самих рухів.

    Під впливом фена людина може скоїти самогубство.

    Наслідки від амфетаміну

    Амфетамін не заряджає організм енергією, а виснажує його запаси, що згодом призводить до анорексії. При тривалому впливі речовини на організм спостерігаються такі прояви:

    • перепади настрою;
    • емоційні порушення;
    • агресія;
    • судоми;
    • параноїдальні думки;
    • зниження імунітету;
    • анорексія;
    • періодичний або змінний психоз.

    Параноїдальний психоз, який настає після кількох днів постійного прийому, схожий на параноїдальну шизофренію. У залежного виникає манія переслідування, а також зорові та звукові галюцинації. Під впливом підвищеної підозрілості людина поводиться агресивно.

    Регулярне вживання амфетаміну провокує порушення серцевого ритму, проблеми зі шлунково-кишковим трактом, провали в пам’яті, а під час прийому ін’єкційних наркотиків – зараження крові. У наркомана стрімко погіршується зір, псуються зуби, руйнується психіка і виникають галюцинації.

    Практично всі споживачі з часом перетворюють своє захоплення на свою роботу. Хтось продає, хтось займається доставкою, робить закладки, хтось очолює великий оптовий бізнес, але хтось, власне кажучи, безпосередньо варить наркотик. Для створення підпільної лабораторії абсолютно не потрібно орендувати великий завод і наймати бригаду хіміків. Постійним споживачам амфетамін досить просто виготовити в домашніх умовах.

    На жаль, незважаючи на часті викриття подібних чорних бізнесів правоохоронними органами, любителі швидких грошей все ще вірять, що наркобізнес допоможе їм стати багатими і щасливими. Складно сказати, у чому тут сіль: може, вони переглянули голлівудські екшени, де наркобарони мають дорогі машини, великі будинки та гарних дівчат… У суворій реальності як наркомани, так і наркоторговці за лічені місяці втрачають усе (матеріальні блага та близьких людей), їхня зовнішність набуває страхітливого вигляду, вони поступово переїжджають на вулицю, за певний період у послужному списку накопичується безліч кримінальних справ, а в очах із кожним днем дедалі більше згасає світла. Наркотик ніколи не замінить Вам того, що може запропонувати реальне життя.

    амфетамін наслідки

    Лікування амфетамінової залежності

    лікування залежності від амфетаміну

    Як допомогти залежному від амфетаміну? Більшості наркоманів здається, що вони зможуть кинути в будь-який момент, за першим бажанням. Досвідчені фахівці можуть лише поспівчувати такому переконанню. У реальності можливості кинути самостійно у більшості залежних людей немає. Їм потрібна професійна допомога і підтримка. Не визнаючи свою аддикцію, людина рухається до краю прірви. У наркологічному центрі «CZM» не тільки лікують залежність від фену, а й допомагають хворому знайти мотивацію для добровільного звільнення від старого способу життя.

    Ліцензії та сертифікати

    Наші Ліцензії

    Школа консультантів з хімічної залежності
    Лист
    Свідоцтво
    Лист підтримки
    Сертифікат
    Опанасенко Людмила – сертифікат лікаря-спеціаліста
    Сертифікат Опанасенко Людмили
    Залишилися питання?

    Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

      Передзвоніть мені
    • RU
    • UA
    • img

      показати меню

      Передзвоніть мені
      image

      Безкоштовна консультація

      Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

        img
        Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту