Як зняти похмілля в домашніх умовах

похмілля

Думаю, багато хто з нас хоча б раз у житті переживав справжнє похмілля. Більшість, звичайно, мали такий невеселий досвід за часів юності, випускних вечорів, перших дорослих дискотек та молодіжних таборів. Але дехто переживає такий синдром доволі часто: кожен понеділок після вдалих вихідних, чи навіть – кожен день після вчорашнього вечора. Сьогодні ми розберемося, що ж представляє собою похмілля та як з ним боротися в домашніх умовах.

Що таке похмілля. Симптоми

Під поняттям «похмілля» розуміють синдром (стан організму людини), який наступає наступного дня після вживання людиною алкоголю. Як правило, похмілля триває не більше доби. Інколи, у вкрай рідких випадках, похмілля може тривати довше доби.

Я думаю, що не варто довго зупинятися на симптомах похмілля, так як вони всім добре відомі: головний біль, сухість, спрага, нудота, тремор, почервоніння очей, чутливість до шуму та світла, біль у кінцівках, втрата апетиту, перепади жару та ознобу, прискорене серцебиття та аритмія, а також пригнічений настрій, депресія та сильне почуття провини, яке також називають «адреналіновою тугою».

Як зняти похмілля в домашніх умовах
Отримати консультацію фахівця

Залишайте заявку і отримайте індивідуальний план лікування

    Різниця між похміллям та «синдромом відміни»

    Як ми вже розібралися, багато з тих, хто вживає алкоголь доволі часто переживає похмілля наступного ранку. Та от чомусь далеко не в усіх них виникає хвороба залежності від алкоголю («ПРИЧИНИ ТА НАСЛІДКИ ВЖИВАННЯ ПСИХОАКТИВНИХ РЕЧОВИН: ЕМОЦІЙНА СФЕРА» ). Чому ж так відбувається? Справа у тому, що переживання людиною стану похмілля ще не означає наявність в неї сформованої алкогольної залежності. Похмілля є, насправді, лише неприємними відчуттями, які людина переживає після надмірного вживання отрути попереднього дня. Під час похмілля людина, як правило, відчуває огиду до спиртного та навіть і думати не може про можливість вжити його знову. А от, переживаючи абстинентний синдром (або –  «синдром відміни»), людина навпаки – хоче якомога швидше вжити алкоголь, так як вона точно знає, що це принесе їй полегшення («КОДУВАННЯ ВІД АЛКОГОЛІЗМУ У ЦЕНТРІ ЗДОРОВОЇ МОЛОДІ» ). Поява такого синдрому є ознакою того, що у людини вже формується хвороба алкогольної залежності, яка є хронічною, прогресуючою та рецедивуючою («МОЗОК ПІСЛЯ ЗЛОВЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ. ЧИ МОЖЛИВЕ ЙОГО ВІДНОВЛЕННЯ?» ).

    Симптоми похмілля

    Як лікувати похмілля в домашніх умовах

    як вилікувати похмілля

    Якщо розглядати так зване лікування похмілля, то в першу чергу, воно повинне вирішувати такі ключові запити: усунення хворобливих та дискомфортних симптомів похмілля, відновлення водно-сольового балансу організму та виведення токсичних речовин. Для подолання першої проблеми, як правило, використовують загальнодоступні знеболювальні препарати, які усувають головний біль, такі як цитрамон, ацетилсаліцилова кислота та інші. Щоб позбутися токсичних речовин використовують такі препарати, як активоване або біле вугілля. Є, звичайно, лікарські препарати, які створені спеціально для подолання стану похмілля, проте, по суті, усі вони складаються з тої самої ацетилсаліцилової кислоти, аскорбінової кислоти та бурштинової кислоти. Різниця лише у тому, що вони доповнені різноманітними домішками, такими як кофеїн та інші, які по своїй природі нічим не відрізняються від вище зазначених речовин. Важливо пам’ятати про те, що ацетилсаліцилова кислота має вкрай негативний вплив на слизові оболонки шлунково-кишкового тракту, а також про те, що її в жодному разі не можна вживати одночасно зі спиртними напоями.

    Народні методи лікування похмілля

    Похмілля також можна лікувати і народними методами, про які ми вже писали у попередніх статтях («АЛЬТЕРНАТИВНІ ТА НЕТРАДИЦІЙНІ МЕТОДИ ЛІКУВАННЯ АЛКОГОЛІЗМУ ТА НАРКОМАНІЇ: ЧАСТИНА 1»). З давніх часів у народі синдром похмілля долали, даючи «хворому» випити молока, або скуштувати продукти, які сприяють прискоренню метаболізму, такі як: квашена капуста, кефір (не більше 300 г), кімчі, квашені яблука, солоні огірки та їх розсіл, квас, а також такі холодні супи, як окрошка, холодник, чалоб, гаспачо, томатний сік з червоним перцем, капустяне листя, їжа багата на мінерали та інше. Головне правило – пити якомога більше води! Це сприятиме усуненню зневоднення організму та відновленню нормального водно-електролітного балансу. Усі лікарі-наркологи радикально виступають лише проти одного народного методу зняття похмілля – це лікування його алкоголем. Вони твердо впевнені у тому, що таке лікування призведе лише до потрапляння чергової дози отрути до організму і аж ніяк не допоможе усунути проблему та покращити стан хворого. До того ж повторне вживання алкоголю, або, як його називають в народі – опохміл, може лише погіршити ситуацію та призвести до запою.

    засіб від похмілля в домашніх умовах

    Коли при похміллі треба звертатися до лікаря

    лікування похмілля

    Вище ми описали методи, якими Ви можете зарадити похміллю в домашніх умовах. Проте, таке лікування не завжди є ефективним та безпечним. Якщо стан хворої людини не покращується впродовж тривалого періоду, якщо в неї так само спостерігаються такі симптоми, як підвищена температура тіла, озноб, тремор, блювання, сильна пітливість, прискорене серцебиття – треба негайно звертатися до фахівців. В протилежному випадку, якщо людина вживає вже далеко не перший рік, в неї може розвинутися біла гарячка, або інші ускладнення життєдіяльності. Внаслідок тривалого запою можуть розвинутися різні соматичні ускладнення та делірій. Викликана ним аритмія може призвести до гострої серцево-судинної недостатності, що, в свою чергу, є доволі частою причиною фатальних наслідків у алкозалежних людей. Також внаслідок неправильного лікування похмілля може розвинутися тяжка дисгідрія, синдром Меллорі-Вейса (шлункова кровотеча та блювання), а також – порушення роботи центральної нервової системи, такі, як тремор, судоми, галюцинації, хронічне безсоння та, навіть, епілептичні приступи.

    Лікування похмілля в медичних умовах дає набагато кращий результат та виключає можливість погіршення стану хворого та виникнення ускладнень похмілля. Як ми вже розповідали у попередніх статтях («ДЕТОКСИКАЦІЯ ОРГАНІЗМУ, ЯК ЕТАП ЛІКУВАННЯ АЛКОГОЛІЗМУ»), детоксикація у клініці Центру Здорової Молоді відбувається шляхом внутрішньовенного введення сольових розчинів в організм людини, до якої додаються різні діючі препарати, призначені для усунення порушень організму в різних сферах. Таким чином, внаслідок відновлення водного і мінерального обміну, а також – внаслідок нормалізації обміну речовин, продукти розпаду токсичних речовин набагато швидше виводяться з організму людини, і, відповідно, швидше настає покращення її фізичного стану.

    ***

    Зважаючи на все вищесказане, ми бажаємо Вам, щоб похмілля ніколи не псувало Вашого ранку, а якщо вже така неприємність трапилася, то ні в якому разі не займайтеся самолікуванням, а звертайтеся до професіоналів, адже звичайне, здавалось би, безпечне похмілля може призвести до вкрай небажаних наслідків. Щоб уникнути ускладнень похмілля та його переростання у хворобу алкогольної залежності, одразу ж звертайтеся до фахівців Центру Здорової Молоді. Наші кваліфіковані та досвідчені спеціалісти допоможуть Вам раз і назавжди забути, як про алкоголь («ЧИ МОЖЛИВО ВИЛІКУВАТИ АЛКОГОЛІКА АБО НАРКОМАНА» ), так і про наслідки його вживання.

    БУДЬТЕ ЗДОРОВІ ТА БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ!

    Ліцензії та сертифікати

    Наші Ліцензії

    Школа консультантів з хімічної залежності
    Лист
    Свідоцтво
    Лист підтримки
    Сертифікат
    Опанасенко Людмила – сертифікат лікаря-спеціаліста
    Сертифікат Опанасенко Людмили
    Залишилися питання?

    Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

      Передзвоніть мені
    • RU
    • UA
    • img

      показати меню

      Передзвоніть мені
      image

      Безкоштовна консультація

      Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

        img
        Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту