Здоровий спосіб життя для залежних

спорт залежність

Здоровий спосіб життя все більше набирає популярності у наш час, і це не може не радувати. Але у цій статті я хочу звернути Вашу увагу на особливе значення здорового способу життя саме для залежної людини. Як правило, з початком вживання у людини змінюється поведінка. Все більше часу та уваги вона приділяє процесу пошука речовини та безпосереднього її вживання. Все менше часу залишається на усі інші сфери її життя. З часом залежна людина повністю втрачає будь-який розпорядок дня: вона перестає працювати, починаючи заробляти на психоактивні речовини нелегальними шляхами, перестає приділяти час своєму здоров’ю, зовнішньому вигляду, інтелектуальному та духовному розвитку, близьким людям. Врешті-решт вона повністю втрачає будь-яку структуру особистості та зв’язки із соціумом.

В основі психосоціальної реабілітації, а тільки вона є єдиним дієвим методом лікування хвороби хімічної залежності, лежить структуризація особистості. Це поняття передбачає відновлення втрачених в процесі вживання навичок та вмінь. Метою психосоціальної реабілітації є поступовий перехід від неефективної деструктивної старої моделі поведінки до нової ефективної та прогресивної. Цей процес обов’язково включає формування у залежної людини здорового способу життя. Звична річ, він є важливим для усіх, але для залежних – особливо. Тільки чітке планування свого дня, режиму роботи, сна та відпочинку, помірні фізичні навантаження та правильне збалансоване харчування допоможуть знову повернутися до нормального щасливого тверезого життя та жити, насолоджуючись ним.

Що допомагає побороти залежність

Людина, яка звикла вживати психоактивні речовини протягом багатьох років, насправді таким шляхом реалізувала свій внутрішній запит на емоції. Тепер же, формуючи нову модель мислення та поведінки, їй потрібно реалізувати той же запит, але вже іншими, конструктивними методами. Цьому буде активно сприяти здоровий спосіб життя. Тільки зберігаючи баланс між роботою та відпочинком,тільки маючи правильний режим сну та раннього підйому, центральна нервова система людини буде нормально функціонувати. Перенавантаження на роботі, нічні гульки, відсутність повноцінного відпочинку, чи, навпаки, неробство та занадто пізні підйоми можуть призвести залежну людину до зриву: спочатку психо-емоційного, а з часом – до повернення у вживання психоактивних речовин.

Також, вкрай важливим фактором є правильне збалансоване харчування. Воно повинно включати усі необхідні людині поживні речовини, вітаміни, макро- та мікроелементи. Тільки при таких умовах залежна людина буде почувати себе щасливою, повною сил, та зможе повноцінно насолоджуватися тверезим життям.

І, звичайно ж -спорт! Ви вже, мабуть, чули, що заняття спортом позитивно впливає на психо-емоційний стан людини. По-перше, під час заняття спортом організм відчуває стрес від навантажень і виділяє особливий білок. Це власно і змушує мозок виділяти ще більше ендорфінів (гармонів радості), щоб компенсувати збиток. Ось чому після тренування людина відчуває прилив щастя. Основна задача ендорфінів – мінімізація болі, але їх побічний ефект викликає ейфоріїчний стан, такий солодкий для залежної людини. Таким чином залежна людина задовільняє запит на емоції, але здоровим шляхом.

спорт реабілітація наркоманів
Отримати консультацію фахівця

Залишайте заявку і отримайте індивідуальний план лікування

    Заходи для підтримки залежних

    Окрім цього, фізичні навантаження покращують сон, що зменшує ризик виникнення багатьох хвороб. А також фізичні навантаження заряджають енергією, так, як вони забезпечують тканини организму киснем і поживними елементами, що власне і підвищує рівень енергії. Є ще один важливий фактор, який закликає до занять спортом – це значне підвищення самооцінки. Саме той фактор, що Ви, незважаючи на труднощі та лінь, все ж таки прийшли на тренування, поступово сприяє зростанню Вашого авторитету у власних очах.

    Тому фахівці Міжнародної Антинаркотичної Асоціації (Центру Здорової Молоді, Адомед) роблять особливий акцент на впровадженні усіх вище зазначених факторів в розпорядок дня одужуючих від залежності наркоманів та алкоголіків, як в процесі психосоціальної реабілітації та ресоціалізації, так і під час їх подальшої співпраці з Організацією. Вже на психосоціальній реабілітації одужуючі привчаються до чіткого розпорядку дня: раннього підйому та раннього відбою. Їх забезпечують повноцінним збалансованим харчуванням за чітким графіком. Також на реабілітації закладається такий не маловажливий фактор тверезості,як порядок. Порядок у голові починається з порядку в оселі та охайного зовнішнього вигляду.

    Одужуючим дають можливість розвиватися інтелектуально (інформаційні та психологічні групи), духовно (відвідування церкви та розбір Біблії) та фізично. Впродовж тижня одужуючі займаються у спортзалі (часто організовуються спортивні турніри та змагання).

    За вже давно започаткованою традицією, по вівторках співробітники та керівники (Міжнародної Антинаркотичної Асоціації/ Центру Здорової Молоді/ Европейского Інституту Залежностей «Адомед») грають у футбол. Кожного разу на гру запрошують хлопців, які ще знаходяться на стадії проходження програми реабілітації. Це дуже мотивує одужуючих та надає натхнення для подальшої кропіткої роботи над собою.

    Залежність – це не вирок і не діагноз на все життя! При умові виконанні всіх рекомендацій спеціалістів, одужуючий наркоман чи алкоголік зможе з часом повернути усі втрачені навички та отримати нові, які будуть забезпечувати йому успішне та щасливе життя.

    ТВЕРЕЗІСТЬ – ВИБІР СИЛЬНИХ!

    спорт реабілітація алкоголіків
    Залишилися питання?

    Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

      Передзвоніть мені
    • RU
    • UA
    • img

      показати меню

      Передзвоніть мені
      image

      Безкоштовна консультація

      Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

        img
        Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту