Альтернативні та нетрадиційні методи лікування алкоголізму та наркоманії: частина 1

нетрадиційні методи лікування залежності

Опис традиційних методів лікування залежності

У попередніх статтях («Який найефективніший метод лікування залежності») ми вже знайомили вас з різними методами подолання хвороби алкогольної, наркотичної та ігрової залежності: від медичного втручання (детоксикація, підшивка) – до методів суто психологічної корекції (психосоціальна реабілітація, програма «28 днів», індивідуальні та групові методи роботи з психологами та психотерапевтами («Навіщо потрібен повний курс психосоціальної реабілітації та ресоціалізації»)). Та усі ці методи вже давно стали традиційними в нашому суспільстві. І нехай рівень надання реабілітаційних послуг в Україні на сьогодні ще досить далекий від бажаного, такі послуги надаються майже у кожному місті нашої країни. Зокрема, Центр Здорової Молоді, який входить до складу Громадської Спілки «Міжнародна Антинаркотична Асоціація», має розгалужену гілку своїх філіалів, які представлені у 16 регіонах України, а також у Молдові та Грузії.

Нетрадиційні методи лікування залежності

Поняття нетрадиційних методів

Сьогодні хотілося б поговорити саме про нетрадиційні, альтернативні, нестандартні підходи до лікування, нажаль, стандартної хвороби залежності. Нетрадиційними називають ті методи, чия ефективність не була доведена клінічними випробуваннями. При цьому, відповідно до офіційного визначення цього поняття, вкрай важливо, щоб ці методи були обґрунтовані з точки зору медичної науки.

лікування алкоголізму народними методами
Отримати консультацію фахівця

Залишайте заявку і отримайте індивідуальний план лікування

    Фітотерапія

    Фітотерапія є нічим іншим, як методом лікування хворого за допомогою лікарських трав (відварів, настоїв, екстрактів, притирань та ін.). Зокрема, лікарські трави часто використовують для лікування алкогольної залежності. Наприклад, постійний прийом алкозалежною трав’яної настоянки з чаги та березового гриба допоможуть людині поступово відмовитися від вживання алкоголю. Двотижнева настоянка на спирті листів лавру та кореню любистку здатна викликати відразу від алкоголю вже після першого вживання. Як метод народної (трав’яної) детоксикації використовують настоянку із щавлю кудрявого чи кінського, яка допомагає швидко вийти із запою. Для лікування хронічного алкоголізму також використовують плаун-баранець. Але така фітотерапія може здійснюватися лише за призначенням та під контролем лікаря-фітотерапевта. Інший народний рецепт, узвар із копитня, діє ще більш радикально – він викликає сильне отруєння та блювотиння при прийомі. Асортимент лікарських рослин великий: аїр звичайний, календула, звіробій, овес, золототисячник, полин, чебрець. Тим не менш, треба з розумом обирати та вживати будь-які лікарські трави, адже наслідки такого лікування можуть бути, як позитивні, так і вкрай негативні.

    лікування алкоголізму травами

    Рефлексотерапія

    трави від алкоголізму: відгуки

    Ще одним нетрадиційним, та, тим не менш, популярним у наші дні методом лікування залежності є рефлексотерапія. Сутність даного методу полягає у активізації периферичної нервової системи, шляхом впливу на певні точки на тілі людини. Ця активізація безпосередньо призводить до запуску процесів регенерації та відновлення. Використання цього методу у лікуванні алкогольної чи наркотичної залежності є доволі ефективним. Він допомагає ліквідувати явище хронічної інтоксикації організму людини етанолом або наркотичними речовинами, нормалізує роботу вегетативної нервової системи («Причини та наслідки вживання психоактивних речовин: емоційна сфера») та активізує адаптаційні можливості організму людини. У країнах Сходу цей метод вже давно є визнаним та відноситься до традиційної медицини.

    Іпотерапія і райтерротерапія

    Хай вас не лякають ці страшні слова, адже вони означають не більше, ніж просто лікування кіньми та верховою їздою. Справа у тому, що під час верхової їзди активізуються рефлекторні механізми, які відповідають за рівновагу людини. Їх вкрай важко пробудити іншими шляхами. До того ж вібрація від руху коня та спілкування з твариною у купі мають дуже позитивний вплив на психічний стан та настрій людини. Як відомо, залежна людина має певні складнощі із взаємодією з іншими («Особливості взаємовідносин залежної людини зі світом»), а тварини є для неї об’єктом безпечним та дружнім. Це в свою чергу зменшує потяг до психоактивних речовин, долає депресію та подавляє тривожні стани залежного («Алекситимія і залежність: як розірвати порочне коло?»).

    чебрець від алкоголізму

    Натуропатія

    методики лікування алкогольної залежності

    Цей метод охоплює багато підметодів. В цілому, його можна охарактеризувати, як лікування природними засобами. Він включає наступні підвиди: геліотерапію (лікування сонячним світлом), кліматотерапію (лікування спеціально підібраним кліматом), пелоїдотерапія (лікування грязями), апітерапію (лікування продуктами бджільництва), бальнеотерапію (лікування мінеральними водами), гірудотерапію (лікування п’явками) і багато інших видів терапії. Багато з них вже не перший рік активно використовуються, як окремий метод комплексної системи подолання залежності.

    Лікувальне голодування і лікувальні дієти

    Тут усе – просто. Голодування та вживання певних продуктів, спеціально підібраних лікарем, сприяє очищенню організму людини не тільки від шлаків, а й від токсинів, які потрапили у нього внаслідок вживання алкоголю чи психоактивних речовин. Більш того: як ви вже, мабуть, не раз чули – є, так звані, продукти – антиоксиданти, такий собі – «натуральний детокс». Вони прискорюють виведення токсинів та продуктів їхнього розпаду із організму людини.

    чемериця від алкоголізму

    Кінезітерапія

    Кінезітерапія лікування алкоголізму

    Кінезітерапія, або лікування рухом – це метод, який базується на очищенні організму від токсинів за допомогою фізичних вправ (як відомо, токсини найкраще виходять з організму з потом людини). Більш того: цей метод сприяє формуванню у залежного дисципліни, сили волі, твердості характеру та стійкості до труднощів. Ці якості є просто безцінними для залежної людини, яка вирішила одужувати та стала на шлях тверезості. Окрім цього, норадреналін та ендорфіни, які виділяються під час фізичного навантаження, сприяють підняттю настрою та формуванню мотивації у залежного.

    Фізіотерапія

    Незважаючи на те, що цей метод також віднесений до розряду нетрадиційних, усі ми з дитинства з ним знайомі. Це той самий кабінет з електроприладами, які б’ють напругою, до яких, мабуть, кожного з вас хоча б раз у дитинстві водила матуся. Є декілька видів: магнітотерапія (вплив магнітними полями), електротерапія (вплив різницею електричних потенціалів), лазеротерапія та КВЧ-терапія (вплив випромінюванням світлового та несвітлового діапазону), вібротерапія (вплив вібрацією певної частоти), гідротерапія (вплив потоком води) та, звичайно ж – масаж. Останній, зокрема, сприяє відтоку рідини з тканин, прискорює кровоток, посилює захисні функції організму людини. Загалом, усі ці види сприяють нормалізації нервової системи, посиленню захисних функцій організму та прискоренню загоєння запальних процесів.

    ***

    У наступній статті ми розглянемо ще більше нетрадиційних та, навіть, трохи дивакуватих методів, які люди у наш час активно використовують для подолання такої непростої та підступної хвороби, як залежність.

    ЗАЛИШАЙТЕСЯ З НАМИ: ДАЛІ – ЩЕ ЦІКАВІШЕ!

    Фізіотерапія лікування алкоголізму
    Залишилися питання?

    Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

      Передзвоніть мені
    • RU
    • UA
    • img

      показати меню

      Передзвоніть мені
      image

      Безкоштовна консультація

      Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

        img
        Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту