Арт-терапія як ефективний метод реабілітації залежних

арт терапія

У більш ранніх статтях Ви вже мали можливість ознайомитися з різними методами і підходами, які використовуються в процесі психо-соціальної корекції залежної поведінки і залежного мислення (чит.: «НАВІЩО ПОТРІБЕН ПОВНИЙ КУРС ПСИХОСОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА РЕСОЦІАЛІЗАЦІЇ»). Сьогодні ми поговоримо про такий, хоч і не новий, але дуже актуальний і популярний у наші дні метод, як арт-терапія.

Що таке арт-терапія

Дослівно арт-терапія перекладається як лікування мистецтвом. У цьому визначенні по суті і закладена основна мета даного методу – лікування, або правильніше сказати – терапія. Я вважаю за потрібне застосувати саме цей термін, тому що у його широкому значенні він означає процес, направлений на полегшення, або ж усунення проявів будь-якої травми, захворювання, або будь-яких порушень життєдіяльності. Таким чином ми розуміємо арт-терапію як безконтактне лікування, в якому не задіяні жодні медичні маніпуляції.

арт терапія види
Отримати консультацію фахівця

Залишайте заявку і отримайте індивідуальний план лікування

    Що лікує арт-терапія

    Наступним логічним питанням, яке у Вас має виникнути – що є тією сферою, тим об’єктом, на який спрямована дана терапія. Цим об’єктом є людина, але не її біологічне тіло, а сфера її емоцій, переживань, внутрішніх блоків, психологічних проблем, внутрішньо особистісних конфліктів і неефективних установок.

    Мета та завдання арт-терапії

    У даному контексті головною метою арт-терапевтичного впливу є корекція і гармонізація психічного стану людини, яка реалізується шляхом навчання її навичкам самопізнання та вираження своїх емоцій на символічному рівні, шляхом метафор. Подальший аналіз дозволяє людині бачити ті хвилюючі її проблеми, інтереси, питання, які вона не в силах усвідомлено відстежити. Також арт-терапія є ефективним інструментом для діагностики клієнта психологом. Часто, особливо в наш час, даний метод використовується для зняття напруги та конструктивного виплеску накопичених негативних емоцій.

    арт-терапія це

    Принцип дії арт-терапії

    арт терапія для залежних

    На відміну від класичної групової або індивідуальної психотерапії, яка працює зі свідомою складовою людського «Я», арт-терапія спрямована на роботу з несвідомим. У процесі творчості, створення нового, активізується права півкуля, відповідальна за інтуїцію та емоційний інтелект. Через неї відбувається зв’язок з несвідомим, яке, на відміну від свідомого, яке контролюється лівою логічною півкулею, лежить на самому дні людської істоти. Якщо в процесі звичайної психотерапії мова проходить цензуру свідомістю людини, то в процесі арт-терапії – людина виносить назовні найбільш глибинне і таємне, що і сама не усвідомлює і не відстежує, але саме воно значно впливає на усе її теперішнє існування.

    Види арт-терапії

    На сьогоднішній день існує безліч видів арт-терапії. Ця варіація дозволяє кожному знайти найбільш оптимальний саме для нього підхід, який допоможе максимально розкритися і буде найкраще гармонізувати психічному стану людини. Найбільш раннім і, напевно, найвідомішим видом арт-терапії є образотворче мистецтво, а саме – живопис.

    Учасників часто бентежить невміння малювати, але в таких випадках важливо донести їм те, що важливо не отримати гарний результат, а виплеснути свої проблеми і переживання. У малюнку важливо абсолютно все: від штрихів, композиції на аркуші, форм, образів, розташування і вибору кольору. Все це дає арт-терапевту підказки, ключики, що дозволяють увійти у внутрішній світ людини.

    Також в наш час активно використовуються такі види арт-терапії, як ліплення з пластиліну, малювання на піску, створення різних виробів та інше. Також до популярних видів арт-терапії відносяться імітаційні заняття, в яких за допомогою певних прообразів відтворюються проблемні або травматичні ситуації з минулого, або ситуації, вірогідність виникнення яких викликають у людини страх, або сильні переживання. Тут часто використовують такі підходи, як ляльковий театр, казкотерапія, ігротерапія та психодраму. У процесі постановки учасники наділяють об’єкти, або інших людей, певними якостями, ролями, властивостями інших людей, або власними. Така проекція дозволяє людині набагато легше та безболісніше пропрацювати важкі для неї ситуації, які вона так і не змогла перепрожити, на інших людях, або на вигаданих образах.

    що таке арт терапія

    Сфери застосування арт-терапії

    арт терапія види

    У сучасному божевільному світі, в якому треба все встигнути, і в якому кожен день наповнений стресом, психолог і психотерапевт вже давно вийшли з області клінічних психіатричних розладів і стали одними з найбільш актуальних фахівців будь-якої успішної людини. На відміну від класичного індивідуального консультування, арт-терапія є дуже м’яким і ненав’язливим інструментом. Багато міжнародних компаній вже давно мають штатних психологів, які працюють не тільки над вихованням корпоративної культури і т.зв. тім-білдингом, а й індивідуально коригують психологічний стан кожного окремого співробітника. Арт-терапія саме той підхід, який може забезпечити максимально м’яку та ефективну взаємодію між співробітниками.

    Застосування арт-терапії в роботі з залежними

    Арт-терапія все частіше використовується в роботі з залежними людьми, що проходять програму психо-соціальної реабілітації.

    Головними цілями арт-терапевтичного підходу в лікуванні залежних є прояв та звільнення від старих закоренілих психологічних травм, які впливають на теперішній емоційний стан людини. В рамках даної цілі вирішуються такі завдання, як: вивільнення несвідомих страхів, блоків та проблем шляхом творчості; їх усвідомлення та аналіз, шляхом дисоціації від продукту творчості; корекція; звільнення від накопиченої негативної енергії, стресу, емоцій; досягнення емоційного катарсису (звільнення); корекція моделі мислення та поведінки людини, зміна її емоційного стану.

    арт терапія це

    Специфіка арт-терапії для залежних

    арт терапія методи

    Як Ви вже зрозуміли, робота з залежними в цілому має свою специфіку в силу сформованої у них моделі мислення (чит. У статті: «Залежне мислення»). Арт-терапія є одним з найбільш ефективних методів психоаналізу та корекції для людей, які проходять лікування від залежності. Це пояснюється тим, що даний підхід не вимагає від людини прямого визнання своїх проблем, детальної розповіді про свої переживання та страхи, тому що все це викликає у залежного страх осуду, страх бути незрозумілим і неприйнятим – а ці три фактори, мабуть, і є тими найбільшими страхами будь-якої залежної людини. У той же час, зображуючи на аркуші паперу, або програючи в ляльковому театрі ситуації з життя, людина виносить назовні усе внутрішнє, але відбувається це безболісно і в довірчій атмосфері. Далі уся відповідальність лежить на плечах арт-терапевта: наскільки професійно він зможе інтерпретувати побачене і наскільки м’яко і коректно у нього вийде підвести людину до самоаналізу.

    Практика арт-терапії у реабілітаційному центрі Центру Здорової Молоді

    Вже далеко не перший рік у всіх реабілітаційних центрах Центру Здорової Молоді щотижня проводяться арт-терапевтичні групи. Групи проводять досвідчені фахівці, які мають не тільки багаторічний досвід арт-терапевтичної практики, а й великий досвід роботи саме з залежними людьми. Кожна така група – справжнє свято для реабілітантів, тому що на кожному новому занятті ведучий пропонує все нові і нові методи та техніки.

    Як кажуть самі фахівці, дана терапія показує неймовірні результати. Незважаючи на те, що в групах на етапі аналізу піднімаються складні психологічні теми, і хлопцям часом буває дуже складно – вони завжди відкриті до допомоги і взаємодії. Іноді у них на очах вже виступають сльози і голос починає тремтіти, але з них ллється та правда, якої вони самі від себе не очікували. Це психологи називають «катарсисом», або «очищенням». Саме воно і є заповітною метою будь-якої терапії.

    Залежність – важка хвороба, але і її лікування не стоїть на місці. На сьогоднішній день рівень розвитку терапевтичних підходів і технік лікування залежності настільки високий, що з упевненістю можна заявити, що кожна залежна людина має можливість отримати кваліфіковану допомогу і назавжди позбутися від страшного ворога. Для цього потрібно просто дуже захотіти і ухвалити непохитне рішення!

    ЖИВІТЬ, ТВОРІТЬ І БУДЬТЕ ЩАСЛИВІ!

    методи арт-терапії
    Ліцензії та сертифікати

    Наші Ліцензії

    Школа консультантів з хімічної залежності
    Лист
    Свідоцтво
    Лист підтримки
    Сертифікат
    Опанасенко Людмила – сертифікат лікаря-спеціаліста
    Сертифікат Опанасенко Людмили
    Залишилися питання?

    Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

      Передзвоніть мені
    • RU
    • UA
    • img

      показати меню

      Передзвоніть мені
      image

      Безкоштовна консультація

      Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

        img
        Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту