Як мотивувати залежного на одужання

мотиваційне консультування

Заперечення як синдром хвороби залежності

Як ми вже знаємо з попередніх статей («ЧИ МОЖЛИВО ВИЛІКУВАТИ АЛКОГОЛІКА ЧИ НАРКОМАНА?»), у людини, в якої повністю сформувалося залежне мислення та залежна модель поведінки, дуже сильно проявляється такий симптом хвороби залежності, як заперечення. В першу чергу залежний заперечує наявність самої проблеми, як і той факт, що йому потрібна будь-чия допомога, або лікування. Це досить нормальне явище, враховуючи вплив психоактивної речовини на свідомість людини та той психоемоційний стан, в якому перебуває залежний. Добре розуміючи ці фактори, деякі вже досвідчені батьки навіть не намагаються пояснити, донести та дочекатися, коли їх залежна дитина усвідомить увесь той гармидер, який вже доволі тривалий час відбувається в її житті, та вирішить негайно лікуватися від хвороби. Потрапляючи знову у такі ситуації (а у випадку лікування хвороби залежності, як ми вже знаємо, рецидив – є доволі поширеним явищем процесу одужання), батьки залежного просто приймають, хай і нелегке, але вірне рішення, та віддають його на лікування. Але так відбувається не завжди. Інколи у батьків не вистачає сили на таке рішення, інколи залежний настільки заперечує проблему, що до нього просто не можливо достукатися, а інколи – залежні люди просто не мають ніяких родичів чи друзів, які б знаходилися у тверезості та могли б приймати адекватні рішення. Що ж робити у таких випадках? Як відкрити залежному очі та дати йому усвідомити, що він просто потребує допомоги?

 

Що таке мотиваційне консультування

Під поняттям «мотиваційного консультування» у практиці роботи з залежними людьми розуміють сукупність психотерапевтичних прийомів, методів та підходів, спрямованих на надання людині допомоги щодо виявлення, усвідомлення та аналізу своєї проблеми, а також на пошук шляхів її вирішення за допомогою активізації усіх внутрішніх ресурсів людини, постановки чітких цілей, розробки плану з досягнення бажаного результату, а також – оцінка переваг, які принесе отриманий результат, на відміну від попереднього становища, в якому перебувала людина.

мотивація на одужання
Отримати консультацію фахівця

Залишайте заявку і отримайте індивідуальний план лікування

    Структура мотиваційного консультування

    Мотиваційне консультування, подібно до інших психотерапевтичних технік та підходів, має певну структуру та системність. По суті, воно являє собою певну систему цінностей та пріоритетів, які спонукають людину до прийняття певних рішень та до безпосередніх дій.

    Аналіз свого життя та усвідомлення проблеми залежності

    Першочергова задача мотиваційного консультанта – підштовхнути людину до глибинного аналізу та оцінки поточного стану справ та її теперішнього життя. На цьому етапі залежний має проаналізувати свій фізичний (те, як вживання відобразилося на стані здоров’я, на зовнішності та молодості), психологічний (наявність частих депресивних станів, різі зміни настрою, постійна тривожність, параноя, сплутаність думок, ін.) стан на сьогодні, своє соціальне положення (наявність здорового кола спілкування, наявність роботи та гідної зарплати, наявність родини) та духовний розвиток (наявність моральних норм поведінки, духовних принципів, які є фундаментом у житті людини; наявність віри та особистих взаємовідносин з Вищою силою). Як правило, провівши такий аналіз, залежний усвідомлює, що має великі проблеми. Тепер вкрай важлива задача фахівця – пов’язати поточний стан речей безпосередньо з фактом вживання. Тут консультант має бути дуже однозначним та переконливим, адже психіка залежного буде намагатися будь-якою ціною захистити «своє», та буде знайдено тисяча і одна причина того, що могло спричинити поточний негативний стан речей (тут залежні, як правило, згадують усе: починаючи від політичних змін у країні і закінчуючи поганим вихованням своїх батьків). Цей процес відбувається мимовільно, так як він довгий час був дієвим інструментом залежної особистості (більше: «ЧИ МОЖЛИВО ПЕРЕСТАТИ ВЖИВАТИ АЛКОГОЛЬ ТА НАРКОТИКИ САМОСТІЙНО»).

    Усвідомлення залежним необхідності у лікуванні

    Коли залежний вже прийняв факт наявності своєї хвороби, починається наступний важливий етап. На цьому етапі вкрай важливо донести до залежного, що його проблема не є безнадійною, що є вихід, що хвороба залежності лікується. Усвідомивши себе залежною, людина може зануритися в емоції самобичування та фаталізму. Щоб цього не сталося, консультант може привести успішні випадки з життя інших залежних, які позбулися проблеми та повністю змінили своє життя на краще. Також на цьому етапі важливо максимально оптимістично (але і в той же час – правдиво!) розповісти залежному про процес лікування хвороби, його інструменти, підходи, про функції фахівців. При цьому увага повинна бути зосереджена саме на тому, що залежний буде отримувати кваліфіковану допомогу, яка врятувала вже далеко не одну тисячу життів. Цей етап дуже важливий, адже, якщо у залежного сформується правильне конструктивне ставлення до фахівців та співробітників центру, то і сам процес лікування буде динамічним та ефективним, адже хворий разом з командою спеціалістів буде боротися з хворобою залежності. Якщо ж у залежного сформується вороже ставлення до фахівців центру (а це більш ніж можливо – на підставі того, що вони «відібрали» в нього його улюблену «цукерку» та не хочуть її віддавати), то увесь процес одужання буде проходити дуже повільно і складно, адже він буде супроводжуватися постійним протистоянням двох сторін. Тут також можна розповісти про усі перспективи, які відкриває тверезість: починаючи від здорової красивої зовнішності і закінчуючи можливістю створення власної родини.

    Прийняття рішення лікуватися від залежності

    Коли залежний вже знаходиться на етапі повного розуміння своєї проблеми та перспектив, необхідно підштовхувати його до остаточного прийняття рішення, адже вже завтра, коли до його організму знову потрапить наркотик, він одразу ж забуде усе, про що з ним спілкувалися сьогодні і в нього знову з’явиться тверда упевненість у тому, що йому лікування точно не потрібно, адже і лікуватися то немає від чого. Тому, поки залежний ще тут з Вами, необхідно приймати рішення. Але це обов’язково має бути його власне рішення. При цьому залежний потребує Вашої підтримки, адже цей вибір та це рішення можуть бути найважчими, які йому взагалі доводилося приймати у своєму житті. Також дуже правильним та доречним доповненням було б підписання угоди, де залежний сам підтверджує факт свого бажання проходити лікування від хвороби хімічної (чи нехімічної) залежності.

    Складання плану та постановка цілей

    Цей етап є завершальним, але не менш важливим. Він направлений на певну структуризацію того довгого шляху, який збирається пройти залежний. Постановка короткострокових цілей дозволить йому мати чітке бачення конкретних задач на кожен день, а також – аналізувати досягнення та допущені помилки. Довгострокові цілі – це ті самі мотиватори, які будуть піднімати дух та вносити смисл кожен раз, коли одужуючий залежний захоче зупинитися та почне сумніватися у правильності обраного шляху.

    техніки мотиваційного консультування

    Практика мотиваційного консультування у Центрі Здорової Молоді

    мотиваційне консультування це

    Мотиваційне консультування вже давно стало одним з найважливіших інструментів, які застосовують фахівці Центру Здорової Молоді у роботі з залежними людьми. Як заявляють самі фахівці ЦЗМ, правильно поставлені питання та правильно використані техніки не можуть призвести до хибного результату. Спостерігаючи за роботою фахівців під час їх консультування залежного, дивуєшся тому, як, абсолютно не нав’язуючи свої думки та не говорячи якихось стверджуючих фактів, їм вдається досягати того, що залежні починають усвідомлювати свою проблему, дивитися іншими очима на речі, які так довго не хотіли змінювати. Насправді, тільки таке «м’яке» консультування і є єдиним ефективним методом переконання, адже у залежного формується впевненість у тому, що до даного висновку він прийшов абсолютно самостійно. Як показує практика, правильно та ефективно мотивовані залежні на початку свого шляху, мають гарні результати в процесі проходження програми психосоціальної реабілітації (більше: «НАВІЩО ПОТРІБЕН ПОВНИЙ КУРС ПСИХОСОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА РЕСОЦІАЛІЗАЦІЇ») та тривалі стійкі (або ж довічні) ремісії після виходу з програми.

    Нагадаємо, що звернутися за консультацією Ви можете, зателефонувавши за телефонними номерами, вказаними на нашому сайті, або ж за безкоштовною гарячою лінією: 0 800 50 51 51, яка працює 24 години на добу. Дзвоніть прямо зараз та отримайте ІНДИВІДУАЛЬНУ консультацію, щодо Вашого конкретного випадку. Бережіть себе та пам’ятайте: не існує проблем, які не можна вирішити!

    Залишилися питання?

    Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

      Передзвоніть мені
    • RU
    • UA
    • img

      показати меню

      Передзвоніть мені
      image

      Безкоштовна консультація

      Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

        img
        Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту