Чи можливо самостійно перестати вживати наркотики чи алкоголь

як позбутися алкогольної залежності самостійно

Міфи про наркотичну та алкогольну залежність

Ви, мабуть, не раз чули від людини, яка явно зловживає алкоголем, чи вживає наркотичні речовини, що в неї, насправді, все гаразд, що вона повністю контролює своє вживання та може перестати вживати, як тільки сама того захоче. Так, це дійсно, майбуть, найбільш розповсюджений міф, який, не дивлячись на багаточисленні дослідження та офіційні заяви ведучих лікарів-наркологів та адиктологів світу, все ще є популярним серед більшості людей.

Чому залежний не розуміє, що він хворий

Якщо Ви вважаєте, що п‘яниця дядько Василь з сусідньої квартири, чи син-наркоман Вас обманюють, стверджуючи, що в них немає проблеми, то Ви, нажаль, помиляєтесь. Так, саме «на жаль», адже ситуація набагато сумніша за обман іншої людини. Залежна людина в першу чергу обманює сама себе. Навіть більше – вона дійсно вірить у те, що в неї усе в нормі, і вона покине погану звичку при першому ж бажанні.

як перестати пити
Отримати консультацію фахівця

Залишайте заявку і отримайте індивідуальний план лікування

    Коли наступає тверезість

    Якщо Ви, як і більшість людей, які, на їх щастя, не мали досвіду боротьби з хворобою залежності, вважаєте, що полежавши декілька днів, або ж тиждень в лікарні залежний протверезіє – то Ви сильно помиляєтесь! Раніше, у статті «Скільки тримаються наркотики в крові»  ми вже розповідали про те, наскільки будь-яка психоактивна речовина впливає на біологічний стан людини, і як довго вона може триматися в організмі. Також, не слід забувати і про те, що сухість, або ж – утримання від фізичного вживання, ще далеко не є тверезістю! Спеціалістами усього світу, які вивчають хворобу залежності, поняття «тверезість» розглядається, як повна зміна старої деструктивної моделі мислення та поведінки споживача на нову конструктивну та ефективну модель творця. Звісно, що часом такий процес потребує роки. І, навіть досягши цієї повної тверезості, ризик зриву, хоча і значно зменшується, але повністю не зникне ніколи.

    як самому подолати алкогольну залежність

    Чому залежні – це великі діти

    як позбутися наркотичної залежності

    Якщо Вам хоча б раз доводилося опинятися у колективі, де усі, окрім Вас, вже вжили доволі багато алкоголю – Ви одразу ж зрозумієте, про що цей пункт. В стані сп‘яніння (алкогольного чи наркотичного) інтелектуальні здібності дорослої людини різко знижуються до рівня примітивних. Людині стає складно виконувати операції синтезу та аналізу, вибудовувати причинно-наслідкові зв‘язки, або ж наперед прораховувати наслідки своїх дій. Саме тому під станом сп‘яніння часто відбуваються сварки, бійки та навіть вбивства. А тепер уявіть, що стається з людиною, яка постійно вживає протягом багатьох років! Її, як інтелектуальний, так і емоційний ріст просто зупиняється (більше інформації у статті: «Причини та наслідки вживання психоактивних речовин: емоційна сфера». Відповідно, і реакції такої людини на зовнішній світ будуть примітивними, як у дитини. А тепер уявіть, що Ви намагаєтесь відібрати у дитини її улюблену іграшку, яку вже давно треба випрати, щоб малюк не дихав пилом. Що робить дитина? Звичайно ж – кричить та плаче, не віддає та запевняє, що все гаразд, і іграшка – не брудна. Так само поводить себе і залежний зі своєю, нехай і шкідливою, але такою приємною хворобою.

    Заперечення як симптом залежності

    Друга причина того, що залежний, як правило, просто не може усвідомити свою хворобу та проблему, пояснюється одним з основних симптомів прояву хвороби залежності – запереченням. Заперечення – це форма психологічного захисту, яка дуже часто застосовується несвідомо. Ви, мабуть, чули про заперечення, яке часто виникає у людей, які дізнаються, що смертельно хворі. Тут воно трактується, як перша стадія хвороби. Із залежністю – так само. Через те, що психоактивна речовина впливає на мозок людини, на її емоції та змінює свідомість, залежний просто не може тверезо оцінити реальність. Навіть, втративши через вживання руку, змінена свідомість наркозалежного буде малювати йому кольорові картинки. Тому, нажаль, як би Ви не намагалися апелювати до розважливості, логіки та сумління залежного, приводячи йому сотні тисяч доказів того, що в нього є реально велика проблема, він Вас просто не зможе почути. Навіть більше – він не зможе Вас навіть відчути: ані Ваші переживання, ані навіть свої. Поясненням тому – є алекситимія, або ж, як її називають «у народі» – хвороба заморожених почуттів (читайте: «Алекситимія і залежність: як розірвати порочне коло?»)

    чи може наркоман кинути вживати самостійно і назавжди

    Чому залежний не може контролювати своє вживання

    як позбутися наркозалежності самостійно

    По суті, тут можна було б відповісти одним реченням – бо він – залежний! Але ми розглянемо це питання більш детально. А саме, почнемо з питання: коли ж саме відбувається втрата контролю над вживанням.

    Залежність, як і будь-яка інша хвороба, має стадії свого розвитку; іншими словами – життєвий цикл хвороби. Спочатку – «рожева» стадія, коли все прекрасно, і залежний не відчуває негативних наслідків хвороби абсолютно. Потім розвивається залежність, і залежний відчуває фізичний та психологічний потяг до речовини. І врешті-решт настає фінальна стадія, коли людина просто вже не може не вживати, адже речовина стає життєво необхідною для її нормального функціонування. Саме тут і настає повна втрата контроля над своїм вживанням. Ям можемо ми контролювати те, скільки повітря ми вдихаємо, і контрольовано почати дихати менше, якщо це буде потрібно? Навряд… Так само і зі вживанням на цій стадії. Речовина вже перестає бути просто інструментом для розслаблення, отримання задоволення, або зняття напруги. Наркотик (алкоголь) стає незамінним елементом функціонування людини. Він не просто змінює гормональний склад організму, а стає його складовою, без якої людина не може жити, подібно до того, як вона не може жити без серця, наприклад. Чи варто далі продовжувати дискусії про можливість залежного зав’язати зі вживанням самостійно при першому ж бажанні…?

    Чи можна одужуючому залежному у майбутньому вживати алкогольні напої в помірних дозах на свята

    Це питання досить часто виникає у залежних, які вже досить довго перебувають у ремісії (не вживають). У них з‘являється почуття впевненості у собі, вони відчувають свої сили та гордість за пройдений нелегкий шлях. В цю мить людина перестає асоціювати себе з залежністю, як такою. Вона дивиться навкруги, бачить успішних колег і друзів, які можуть дозволити собі пляшечку пивка по вихідним та келих шампанського на свято, і у її свідомості формується доволі цікава картинка.

    як позбутись алкогольної залежності

    Яка мета вживання наркотиків чи алкоголю

    як позбутися алкоголізму

    Тут, по-перше, треба розібратися ось з яким питанням: навіщо це людині?! Ми ніколи нічого не робимо без причини. Якщо у людини виникає бажання вжити щось, що змінить її стан та свідомість – то цьому теж є причина! Якщо мова йде саме про залежну людину, то метою її постійного вживання у минулому була нездатність самостійно вирішувати свої проблеми, переживати складні ситуації, долати труднощі та нести відповідальність. Одужання – це процес, внаслідок якого змінам підлягає саме модель мислення та поведінки залежного. Він отримує навички для конструктивного вирішення складних ситуацій, адаптується до соціуму і життя, вчиться насолоджуватися та радіти простим речам. Дійсно одужуюча від залежності людина не потребує щось компенсувати, від чогось тікати та щось заліковувати вживанням – в неї все і так гаразд! Якщо виникає бажання вжити, хай і трохи – це знак того, що одужання не тільки зупинилося, але й почалася деградація.

    Міф про існування контрольованого вживання та поняття «малих доз»» для залежного

    Запам‘ятайте раз і назавжди: хімічно залежна людина не здатна вживати ніякі психоактивні речовини (алкоголь/наркотики/аптечні наркотики) контрольовано та дозовано!!!

    Часто саме цей міф стає причиною зриву у одужуючих. Після тривалого часу тверезого життя, виникає відчуття, що проблема залежності вже далеко позаду, і тепер, як будь-яка «нормальна» людина, вона можна дозволити собі трохи алкоголю. Залежний спершу дозволяє собі зовсім трохи спиртного, він бачить, що нічого страшного не відбулося, і з часом дози починають значно збільшуватися. Особливо часто це зустрічається у наркозалежних. Вони не бачать ворога у алкоголі і тому з часом легко дозволяють собі його вживання. Але, не слід забувати, що біохімія мозку, як і гормональний склад організму залежного – вже назавжди змінена. У них – особлива реакція навіть на краплю речовини, яка потрапила усередину. За мить увесь організм просто спалахує, як змащений бензином будинок, до якого потрапила іскра вогню. Миттєво активізуються старі моделі мислення, поведінки. Тіло саме починає вимагати ще речовини. Врешті-решт, за кілька днів залежний повністю повертається до початкової точки відліку.

    ***

    Я щиро сподіваюся, любі друзі, що після усього прочитаного ви будете ще краще розуміти усю ту страшну сутність, яку несе у собі хвороба залежності. Вона, як квиток в один кінець: яскрава та безтурботна подорож до країни мрій і жорстка посадка у аеропорті реальності, зовсім далеко від рідної домівки. І дуже часто – без копійки в кармані та можливості зв‘язку з рідними.
    Бажаю вам бути розсудливими та далекоглядними, та мандрувати тільки якісними перевіреними авіалініями, обов‘язково заздалегідь перевіривши наявність зворотного квитка!

    ТВЕРЕЗІСТЬ – ВИБІР СИЛЬНИХ!

    як позбутися наркотичної залежності самостійно
    Ліцензії та сертифікати

    Наші Ліцензії

    Школа консультантів з хімічної залежності
    Лист
    Свідоцтво
    Лист підтримки
    Сертифікат
    Опанасенко Людмила – сертифікат лікаря-спеціаліста
    Сертифікат Опанасенко Людмили
    Залишилися питання?

    Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

      Передзвоніть мені
    • RU
    • UA
    • img

      показати меню

      Передзвоніть мені
      image

      Безкоштовна консультація

      Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

        img
        Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту