Мозок після зловживання алкоголем. Чи можливе його відновлення?

вплив алкоголю на організм людини

Говорячи про алкоголіків, ми навряд чи відносимо до їх числа людей, які випивають по святах, вихідних (навіть, якщо вони упиваються кожну п’ятницю та суботу) або можуть дозволити собі пляшечку-іншу пивка чи пляшку червоного елітного вина наприкінці робочого дня (нехай навіть і кожного дня), або ж тих молодих людей, хто всюди і завжди з’являються з баночкою слабоалкоголки … Звичайно ж – ні!  Алкоголіки – це виключно ті, хто валяються під парканами, мають характерний червоний ніс і величезні мішки під очима.  На жаль, необізнаність про хвороби алкогольної залежності малює в головах більшості людей саме таку картинку. Близько 90% дорослих жителів сучасного світу вживають алкоголь;  20-40% з них знаходяться за межею нормованого контрольованого вживання і переходять, або вже перейшли на стадію алкоголізму.  Хвороба алкоголізму стала в наш час соціальної епідемією масового характеру, до якої однаково схильні жителі усіх країн, люди будь-якого соціального статусу, статі і віку.

Вчені визначають алкоголізм як хронічне психічне захворювання, що характеризується фізичною і психічною залежністю від алкоголю, а також втратою контролю над вживанням, підвищенням толерантності до алкоголю, синдромом «відміни», а також токсичним ураженням органів.  Часто алкоголізм характеризують, як спотворення мислення, і не здатність людини тверезо оцінювати ті негативні наслідки, які несе вживання. Якщо Ви або Ваш близька людина заперечує наявність проблеми з алкоголем, не дивлячись на виникнення в житті проблем, як зі здоров’ям, так і в сімейних, трудових, соціальних аспектах – це свідчить про виникнення першої стадії алкоголізму.

Вплив алкоголю на організм

Всі ми знаємо, що алкоголь негативно впливає на організм людини.  Але чи зможете Ви пригадати випадок, коли це знання когось зупиняло від вживання?  Маска соціальної прийнятності спиртного в силу існування багаторічних алкогольних традицій, ілюзія контролю вживання і стереотипне мислення – все це породжує заперечення проблеми як такої!  Алкоголь має руйнівний вплив на всі системи і органи людського організму.  Зловживання спиртним породжує хвороби серцево-судинної системи (ураження серцевого м’яза, порушення ритму, гіпертонію, ішемічну хворобу), що дуже часто призводить до фатального результату.  Також алкоголь провокує хвороби системи зовнішнього дихання, що викликає розвиток туберкульозу. Крім того, у алкоголіків спостерігаються часті порушення роботи шлунково-кишкового тракту, які викликають виразки та гастрити. Тут також варто згадати і деструктивний вплив на печінку.  Виконуючи роль фільтра, очищаючи організм від шлаків і токсинів, вона значно страждає від надлишку отрути в організмі, після чого може розвинутися цироз печінки.  Також часте вживання спиртного викликає порушення діяльності нирок, сприяє зниженню імунної системи, статевої функції, формуванню гіпотонусу та атрофії м’язів.  Крайня стадія алкогольного отруєння, відома також як «Біла гарячка», при відсутності лікування в 20% веде до смертельного результату.  Таким чином, взагалі важко знайти орган, який би не постраждав в процесі вживання алкоголю.  Це відповідно впливає і на загальний стан здоров’я людини, і на тривалість її життя, а саме: вона знижується на 15-20%.

як алкоголь впливає на мозок
Отримати консультацію фахівця

Залишайте заявку і отримайте індивідуальний план лікування

    Вплив алкоголю на мозок

    Як правило, чоловіки, які зловживають спиртним, найбільше переживають за стан своєї печінки, а жінки – за зовнішність (шкіра, обличчя, волосся).  Насправді ж, любителям випити варто було в першу чергу турбуватися про згубний вплив алкоголю на стан психіки і мозок. В результаті алкогольного отруєння порушується доступ кисню до нейронів головного мозку і через деякий час вони гинуть. Це призводить до запуску незворотних наслідків. Згодом уражаються клітини півкуль головного мозку, які відповідають за процес мислення, внаслідок чого у людини розвивається алкогольне слабоумство.  Також алкоголь підсилює процеси гальмування в головному мозку людини шляхом впливу на нейромедіатори.  Скорочення гіпокампу головного мозку веде у зниження навчальних і запам’ятовуючих функцій мозку.  Зміни в префронтальній корі впливають на поведінку людини.  Навіть епізодичне вживання алкоголю у вихідні впливає на оперативну пам’ять людини, після чого вона все більше починає забувати, втрачати, чи не запам’ятовувати важливі речі, інформацію чи людей.  Епізодичне надмірне вживання призводить до алкогольної амнезії, що має також і довгострокові наслідки.  Часте і надмірне вживання алкоголю також веде до виникнення психічних відхилень: від раптового оніміння частин тіла-до паралічів і галюцинацій.  Людина, яка постійно вживає, знаходиться в полоні таких згубних емоцій як агресія, стрес, тривожність і депресія.  Згодом вона сприймає їх як нормальний стан свого настрою.

    вплив алкоголю на мозок

    Чи можливе відновлення мозку після зловживання алкоголем

    мозок алкоголіка

    Як уже говорилося раніше, в результаті вживання алкоголю гинуть нейрони головного мозку людини.  Такі наслідки, як дезорієнтація, втрата пам’яті, розпізнання предметів і людей, дуже явно проявляються у стані безпосереднього сп’яніння.  Але мало хто знає про те, що вони не зникають повністю і після протверезіння людини.  З кожним новим вживанням ситуація погіршується.  Не варто забувати і про природні процеси старіння головного мозку, пов’язані з біологічним старінням людини.  Людина, яка зловживає спиртним, може захворіти на синдром Альцгеймера авансом, років на 30 раніше природного старечого слабоумства.  Але, якщо все ж людина приймає рішення покінчити із згубною звичкою, рішення лікуватися від алкоголізму-у неї відразу з’являються шанси повернути колишній нормальний стан свого мозку.  Принаймні, так заявляють американські вчені.  Об’єм самого мозку збільшується, відновлюються причинно-наслідкові ланцюжки зв’язку, поступово повертається пам’ять.  Згодом у людини стабілізується психоемоційний стан, зникають депресії, спалахи гніву та апатія.  Щоправда, варто також розуміти і те, що подібні процеси відновлення будуть досить тривалими.  Тільки через рік відновляться основні функції мозку. Для відновлення решти функцій знадобиться ще 2-3 роки.  І це, звичайно ж, за умови того, що людина буде вести виключно здоровий спосіб життя (правильне харчування, повноцінний сон, помірні фізичні навантаження), і звичайно ж повністю відмовиться від алкоголю, тютюну та інших шкідливих звичок. Звичайно ж такі процеси не будуть відбуватися самі по собі.  Лікування обов’язково повинно включати як медикаментозну, так і психологічну підтримку.  Залежному повинні бути запропоновані різні вправи та завдання для стимуляції роботи мозку.

    Методи, спрямовані на відновлення роботи мозку

    У центрах психосоціальної реабілітації Центру Здорової Молоді фахівці використовують різні методи, спрямовані на повернення залежним навичок, втрачених ними в процесі вживання.  Для розвитку пам’яті проводитися спеціальні групи читання і відтворення тексту, подій одного дня, тижня, давніх подій юності, або дитинства.  Учасникам програми пропонуються до вивчення вірші;  також їм пропонується написання рефератів, що стимулює відновлення навичок причинно-наслідкового мислення.  Для розвитку образного мислення проводять групи арт-терапії, де молоді люди разом з ведучим групи ставлять сценки, малюють картини, ліплять з пластиліну та роблять підробки своїми руками.  Всі ці маніпуляції так, чи інакше, принесуть згодом довгоочікуваний плід.  На сьогоднішній день в Центрі Здорової Молоді знаходяться сотні залежних, які завдяки програмі реабілітації, допомоги фахівців та, звичайно ж – завдяки власному величезному бажанню повернули собі повноцінне, щасливе та наповнене яскравими емоціями життя. Немає нічого неможливого – треба лише ставити цілі та діяти!

    дія алкоголю на мозок
    Ліцензії та сертифікати

    Наші Ліцензії

    Школа консультантів з хімічної залежності
    Лист
    Свідоцтво
    Лист підтримки
    Сертифікат
    Опанасенко Людмила – сертифікат лікаря-спеціаліста
    Сертифікат Опанасенко Людмили
    Залишилися питання?

    Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

      Передзвоніть мені
    • RU
    • UA
    • img

      показати меню

      Передзвоніть мені
      image

      Безкоштовна консультація

      Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

        img
        Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту