Президентська стратегія: легалізація грального бізнесу, як фактор економічного розвитку України та подолання ігроманії

Реалії грального бізнесу в Україні

Не зважаючи на заборону грального бізнесу в нашій країні, яка діє, згідно до 2-ї статті Закону України про заборону грального бізнесу ще з 2009 року, чи не кожного тижня правоохоронці викривають та затримують нові і нові підпільні гральні заклади, онлайн та звичайні казино. Сотні молодих людей, солідних парубків та навіть одружених чоловіків витрачають у цих закладах не тільки дорогоцінні роки свого життя, а й доволі великі грошові суми. Ми можемо і далі втішати себе ілюзією, що в нашій країні усе спокійно та законно, але існування тисяч гральних закладів по усій території нашої країни – це факт, який треба не приховувати, а визнати та намагатися його змінити («ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ПІДТРИМУЄ ЗАЛЕЖНИХ ЛЮДЕЙ»   ).

Реалії грального бізнесу в Україні

Президентська стратегія регулювання грального бізнесу

Президент України, Володимир Зеленський, пропонує стратегічно новий план вирішення даної проблеми, яка склалася в країні. В основі його пропозиції лежить виведення з тіні одного з найбільш прибуткових бізнесів, та спрямування податків від його прибутків на поповнення державного бюджету. На відміну від незаконного привласнення вилучених від бізнесу грошей його господарями, нова стратегія передбачає направлення цих коштів в сфери, які потребують додаткового фінансування, та на вирішення гострих соціальних потреб суспільства. Створити закон про легалізацію грального бізнесу Президент доручив Парламенту до кінця жовтня, щоб до 1 грудня 2019 року він вже був ухвалений.

Президентська стратегія регулювання грального бізнесу

Думка фахівців та правоохоронців

Правові аспекти легалізації грального бізнесу

Багато хто з правоохоронців підтримують ініціативу Президента, посилаючись на те, що із самого початку заборона грального бізнесу була незаконною, адже, як вже зазначив Європейський суд з прав людини, такий закон є втручанням у вільне володіння майном шляхом позбавлення ліцензій без відшкодування та законних прописаних механізмів. Тим не менш, навіть після прийняття цього закону, гральні заклади продовжили свою діяльність, яка стала ще більш неконтрольованою та злочинною. Легалізація покликана вивести даний сегмент бізнесу з тіні та направити його на користь державі та народу. Як показує історія, спроби легалізувати гральний бізнес вже не один раз зустрічалися в українській практиці, та, на жаль, вони завершилися поразкою, так як жоден законопроект не був підтриманий.

Правові аспекти легалізації грального бізнесу

Психосоціальні аспекти легалізації грального бізнесу

Ще більшою загрозою, яку несе незаконний та неконтрольований гральний бізнес, є розвиток хвороби ігрової залежності або лудоманії («ІГРОМАНІЯ: СУЧАСНІ РЕАЛІЇ ТА ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ»). Як заявляє член правління Міжнародної Антинаркотичної Асоціації та Президент громадської спілки «Центр Здорової Молоді», Сергій Коляденко, в середньому 10% від загального числа людей, які проходять курс лікування від хвороби залежності в реабілітаційних закладах Асоціації, страждають саме від ігрової залежності, яка досить часто супроводжується вживанням психоактивних речовин («ЛІКУВАННЯ ІГРОВОЇ ЗАЛЕЖНОСТІ, ЯК ОДИН З ОСНОВНИХ НАПРЯМКІВ ДІЯЛЬНОСТІ ЦЕНТРУ ЗДОРОВОЇ МОЛОДі» ). І ці 10% – лише ті, хто звертаються по допомогу, насправді ж, число ігроманів в Україні набагато більше.

Важливі умови та аспекти легалізації

Важливі умови та аспекти легалізації

Зрозуміло, що легалізація повинна передбачати чіткі правила та норми гри, адже за їх відсутності вона тільки погіршить, і так складну, ситуацію. Як зазначають фахівці, є досить багато моделей легалізації грального бізнесу, які вже зарекомендували себе за кордоном. Це і успішна модель Білорусії, де увесь гральний бізнес знаходиться під безпосереднім контролем держави, і приклад США, де гральні заклади зосереджені у декількох найбільших містах, що набагато спрощує процедуру контролю грошового обігу державою.

***

А Ми, Центр Здорової Молоді («НАВІЩО ПОТРІБЕН ПОВНИЙ КУРС ПСИХОСОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА РЕСОЦІАЛІЗАЦІЇ» ), сподіваємося, що депутати дійсно прикладуть усі зусилля, щоб протягом цього місяця розробити новий закон про легалізацію грального бізнесу, який змінить ситуацію в країні на краще, забезпечивши додаткове джерело поповнення державного бюджету та захистивши українців від ігроманії!

 

БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ ТА ЗАЛИШАЙТЕСЯ З НАМИ!

Залишилися питання?

Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

    Передзвоніть мені
  • RU
  • UA
  • img

    показати меню

    Передзвоніть мені
    image

    Безкоштовна консультація

    Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

      img
      Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту