Співзалежність та методи її подолання в домашніх умовах

співзалежність шляхи подолання

Плановий семінар для родичів залежних людей

Минулої суботи, 5-го жовтня, у Києві відбувся відкритий семінар з питань профілактики та лікування ігрової (нехімічної) та хімічної залежностей під назвою: «Співзалежність та методи її подолання в домашніх умовах. Заперечення», що зібрав понад 75 учасників з усієї України.

Ігроманія, Лудоманія – патологічна схильність до азартних ігор, згідно з Міжнародною класифікацією хвороб 10-го перегляду (МКХ-10), є розладом, що характеризується частими повторними епізодами азартної гри, які домінують у житті пацієнта і негативно впливають на соціальні, професійні, матеріальні та сімейні цінності та зобов’язання.

Семінар став черговим освітнім заходом, реалізованим ГО «Центр Здорової Молоді» за підтримки Української Національної Лотереї в рамках реалізації Програми «Відповідальна Гра»*, зокрема, розділів: «Роз’яснювальна робота серед гравців», «Направлення на отримання медичної допомоги».

***

* Відповідальна гра – комплекс заходів, спрямованих на захист гравців і населення від негативних ризиків надмірної гри в лотерею.

Співзалежність: проблематика та методи подолання

Одвічна актуальна тема

Проблематика співзалежності, яка була розглянута на семінарі, далеко не нова, проте завжди актуальна та гостра.

Співзалежність Роль батьків та родичів в процесі одужання залежної людини») – це та хвороба, яка виникає у близьких людей особи, яка страждає на залежність від психоактивних речовин («Принцип дії психоактивних речовин» ) або на ігроманію («Лікування ігрової залежності, як один з основних напрямків діяльності Центру Здорової Молоді»).

Подібно до самої хвороби залежності, вона також має свої симптоми, етапи протікання, методи та стадії одужання. Незважаючи на те, що самі співзалежні люди не мають сформованої залежної поведінки у ставленні до наркотику, алкоголю або азартних ігор, вони, тим не менш, мають виражену модель реакцій на дії і поведінку їх залежного родича. Така реакція є, як правило, деструктивною і приносить їм біль і страждання.

Основна, фундаментальна характеристика співзалежних осіб, на якій базуються всі інші – низька самооцінка. Звідси випливає така їх особливість, як спрямованість назовні.

В емоційній палітрі співзалежних поряд зі страхом живуть інші негативні емоції, такі як тривога, сором, провина, тривалий розпач, паніка, ненависть, обурення і навіть гнів.

У міру тривалості стресової ситуації у сім’ї у співзалежних зростає переносимість емоційного болю, наростає толерантність щодо негативних емоцій. Допомагає зростанню толерантності такий механізм емоційного знеболювання, як відмова відчувати, тому що відчувати занадто боляче. Часом життя співзалежних протікає так, як ніби воно і не сприймається усіма їхніми почуттями.

По факту, співзалежні використовують форми психологічного захисту – раціоналізацію, мінімізацію, витіснення, але більш за все – заперечення, схильні ігнорувати проблему або робити вигляд, що нічого серйозного не відбувається. Заперечення допомагає жити в світі ілюзій, оскільки правда настільки болюча, що вони не можуть її винести. Тому й не дивно, що вони заперечують у себе наявність ознак співзалежності. Саме заперечення заважає мотивувати їх на подолання власних проблем, заважає їм попросити допомоги, затягує і посилює залежність у хворого, що дозволяє співзалежності прогресувати і тримати всю сім’ю в дисфункціональному стані.

співзалежність
Отримати консультацію фахівця

Залишайте заявку і отримайте індивідуальний план лікування

    Навіщо одужувати співзалежному?

    Одним з головних посилів цієї лекції був заклик співзалежним займатися своїм одужанням у той час, як їхній залежний родич буде проходити програму психосоціальної реабілітації у центрі надання допомоги залежним («Навіщо потрібен повний курс психосоціальної реабілітації та ресоціалізації»).

    Спікер розповів про те, що, насправді, означає “дати можливість залежному жити своїм життям”, залишаючись при цьому завжди поруч та підтримуючи його, але ні в якому разі не втручаючись в його особисту боротьбу із хворобою.

    допомога співзалежним

    Гіперпіклування завжди шкодить в одужанні

    співзалежність це

    Усвідомлення такої «золотої середини» у відносинах співзалежної людини з її залежним родичем не тільки дасть можливість співзалежному почати жити власним життям, а й значно допоможе одужувати залежному. Залежна модель мислення («Залежне мислення») в значній мірі проявляється у перекладанні відповідальності за своє одужання на інших, що, в свою чергу, породжує бездіяльність і небажання змінюватися та щось робити самому.

    Як показує багаторічний досвід фахівців Центру Здорової Молоді, отримавши неочікуване «НІ» від родичів, замість звичного «ТАК», залежний починає усвідомлювати, що його одужання цілковито і повністю тільки в його руках та починає діяти.

    Одужання в дусі взаємодопомоги

    Наприкінці семінару слухачі мали змогу задати спікеру питання та отримати на них розгорнуті та відверті відповіді. Загалом, атмосфера була досить дружня, бо, як нам добре відомо, ніщо так не об’єднує людей, як спільна проблема.

    Крім того, у залі також були присутніми матері залежних, які вже далеко не перший рік перебувають у тверезості та навіть самі допомагають одужувати іншим. Вони об’єдналися у спілку з метою допомагати іншим матерям, які тільки-но стали на цей нелегкий та тернистий шлях до тверезого та щасливого життя.

    Також послухати семінар прийшли залежні зі своїми родичами, які наразі одужують від хвороби, проходячи програму психосоціальної реабілітації у одному з філіалів Центру Здорової Молоді, а також ті залежні люди, які вже багато років перебувають у стійкій ремісії та насолоджуються повноцінним та насиченим життям.

    Крім лекційної частини, учасники семінару мали можливість поспілкуватися за кавою на перерві, протягом якої вони обмінювалися досвідом, успіхами та проблемами, що виникають на цьому нелегкому шляху, давали один одному поради та казали слова підтримки. Також кожен з гостей мав можливість поспілкуватися з фахівцями з залежності, психологами та психотерапевтами, які були раді відповісти на будь-які їхні питання та висловити професійну точку зору щодо їхнього окремого питання.

    як подолати співзалежність

    Ігроманія – хвороба сучасного світу

    лудоманія

    Вже не перший рік національний оператор лотерейної гри «Українська Національна Лотерея» виступає офіційним спонсором семінарів для осіб, які страждають на хворобу залежності та співзалежності, а також активно співпрацюють з Центром Здорової Молоді у напрямку профілактики розвитку у гравців в лотерею залежності від азартних ігор.

    Рекомендуємо звернути увагу на Пам’ятку для гравця від УНЛ «Як зберегти самоконтроль у грі».

    МОТИВАЦІЯ

    1. Грайте заради розваги, а не для того, щоб заробити гроші

    Мрія зірвати джек-пот і відігратися – це один з основних симптомів ігрової залежності. Однак, чимало осіб з ігровою залежністю не можуть зупинитися навіть після великого виграшу.

    ЕМОЦІЙНИЙ СТАН

       2. Не грайте, коли Ви у розпачі, втомлені або пригнічені

    За негативних емоційних станів, більш того – депресивних настроїв – приймати правильні рішення і контролювати свою поведінку в рази складніше, ніж за звичайних умов.

       3. Грайте виключно в розслабленому настрої

    АЛЬТЕРНАТИВИ

       4. Спробуйте інші види дозвілля

    Намагайтеся поєднувати гру з іншими видами занять, зокрема, з відпочинком, аби азарт НЕ заміщував Ваші інші захоплення та інтереси.

    КОШТИ НА ГРУ

       5. Визначте заздалегідь суму, яку Ви готові відвести на гру протягом місяця

    Використовуйте тільки ті кошти, за якими Ви не будете жалкувати у разі програшу.

    Ніколи не використовуйте для гри гроші, які потрібні на інші важливі речі, такі як: їжа, житло, оплата рахунків або, наприклад, навчання.

    ПЕРШ, НІЖ ПОЧАТИ ГРУ

       6. Встановіть для себе ліміти

    Ліміт витрат, аби не ніколи не вносити більше грошей, ніж можете собі дозволити.

    Суму виграшу, з якою Ви завершите ігрову сесію.

    Ліміт часу на гру.

    ПІД ЧАС ГРИ

       7. Робіть регулярні перерви

       8. Не вживайте алкоголь

       9. Ніколи не намагайтеся відіграти програші

    Якщо Ви програли гроші, не грайте на вищих лімітах, намагаючись відігратися.

    ЗНАТИ, КОЛИ ВАРТО ЗУПИНИТИСЯ

       10. Скажіть собі «стоп» і відкладіть гру на деякий час, якщо Ви відчуваєте, що гра переходить за межі безпечної, а витрати – починають перевищувати попередньо встановлені ліміти

       11. Відволікайте себе, спілкуючись з іншими людьми і займаючись різними справами

    Оточення допоможе вам відволіктися від нав’язливих думок, а нові заняття – дозволять змістити фокус уваги.

    ЗДОРОВА САМООЦІНКА

       12. Не судіть себе занадто суворо у разі зриву

    Не використовуйте зрив як привід кинути все і знову піддатися своїй залежності. Зрив — це завжди помилка, і її потрібно усвідомлювати.

    Якщо зрив стався вдруге, зверніться я за допомогою до професіоналів.

    ***

    Дізнатися більше про Відповідальну Гру можна на сайті Української Національної Лотереї: https://unl.ua/uk/responsibility#respgame

    Правила Відповідальної Гриhttps://unl.ua/uk/responsibility#respgame

    ***

    Таким чином, впроваджуючи правила відповідальної гри та здійснюючи паралельно профілактику ігроманії, партнери твердо впевнені, що вже в найближчому майбутньому ці зусилля приносить свої плоди.

    Так пройшов плановий осінній семінар для співзалежних. Він, як завжди, приніс безліч важливої та цікавої інформації, корисні поради, захоплюючі зустрічі, щирі одкровення та новий запал для подальшої боротьби з підступним ворогом – залежністю та співзалежністю.

    Кожен з присутніх залишив захід, забравши з собою гарний настрій та цілу валізу натхнення та мотивації. А ті, у кого не було можливості відвідати семінар особисто, могли переглянути його в прямому ефірі на персональній сторінці організації у соціальній мережі у гарній якості та в інтерактивному режимі.

    Залишилися питання?

    Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

      Передзвоніть мені
    • RU
    • UA
    • img

      показати меню

      Передзвоніть мені
      image

      Безкоштовна консультація

      Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

        img
        Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту