Психоактивні речовини: інший бік місяця

психоактивні речовини це

Що зазвичай розуміють під психоактивної речовиною

До цієї статті ми завжди використовували термін «психоактивні речовини» («Принцип дії психоактивних речовин») або ж ПАР у контексті – виражено негативному, де вони виступали узагальненою назвою наркотиків, барбітуратів та алкоголю, які змінюють свідомість людини та сприяють розвитку в неї залежності («Навіщо потрібен повний курс психосоціальної реабілітації та ресоціалізації?»). Сьогодні ж ми подивимося на це поняття з іншого боку.

Поняття психоактивної речовини

Визначення

Під психоактивної речовиною розуміють певну речовину або суміш, яка здатна впливати на функціонування центральної нервової системи людини таким чином, що її психічний стан змінюється. Також певні психоактивні речовини здатні призводити до зміненого стану свідомості.

Сфери застосування

Психоактивні речовини спершу використовувалися виключно в медицині та в рекреаційних цілях. По іронії долі, те, що сьогодні вбиває («Чи можливо вилікувати алкоголіка або наркомана?»), колись було створене для лікування та допомоги людям. Але це не говорить про те, що сьогодні психоактивні речовини зовсім не використовуються в медичних цілях. Вони, зокрема, широко застосовуються в психіатрії. Через свою здатність впливати на вищі психічні функції центральної нервової системи, вони мають досить високу ефективність у лікуванні психіатричних розладів та захворювань. Такі медичні речовини називають психофармакологічними.

психотропні та наркотичні речовини різниця
Отримати консультацію фахівця

Залишайте заявку і отримайте індивідуальний план лікування

    Відмінність психоактивних речовин від психотропних

    У широкому розумінні психотропні речовини означають те ж саме, що і психоактивні. Аналогічно до поняття психоактивних речовин, вони можуть означати, як психофармакологічні препарати, так і речовини, які люди вживають у великій кількості для отримання ефекту наркотичного сп’яніння. Друга група включає в себе такі види, як: опіоїди, галюциногени та психостимулятори («Уся правда про амфетамін»).

    Психоактивні речовини

    Відмінність психоактивних речовин від нейротропних речовин

    що таке психоактивні речовини

    До групи нейротропних речовин відносять, як правило, винятково лікарські препарати, призначені для впливу на нервову систему людини. Їх функція може полягати як у пригніченні, так і у стимуляції передачі нервового збудження центральної нервової системи. Ці препарати також впливають на чутливість нервових закінчень та на рецептори синапсів.

    Чим наркотики відрізняються від психоактивних речовин

    Як вже раніше було зазначено, поняття психотропних та психоактивних речовин охоплює групу наркотичних препаратів у тому числі. Єдина відмінність між психофармакологічними психоактивними речовинами та наркотиками полягає у тому, що виробництво, зберігання та продаж других завжди заборонений законодавством, як країни («Або пан, або пропав: наркоторгівля в Україні»), так і міжнародною Конвенцією про психотропні речовини 1971-го року. Окрім того, на відміну від психофармакологічних препаратів, наркотичні речовини завжди викликають психологічну та фізичну залежність. Важливо зрозуміти, що всі наркотики є психоактивними речовинами, та далеко не всі психоактивні речовини є наркотиками.

    Психотропні речовини

    Парадокс нашого часу

    психотропні речовини це

    В наш час виник такий парадокс, що психоактивні речовини, які провокують у людини розвиток психіатричних захворювань, потім слугують і панацеєю від цих захворювань («Психіатричні розлади внаслідок вживання психоактивних речовин»). Так, наприклад, часто люди, які зловживають барбітуратами з метою отримання задоволення від наркотичної інтоксикації, потім змушені будуть лікуватися тими самими психотропними препаратами, але вже в медичних дозах та згідно до рекомендацій лікуючого нарколога.

    Правове регулювання

    Відповідно до закону України, психоактивні речовини визначається, як речовини, які викликають звикання або залежність, за умови їх систематичного вживання людиною, внаслідок чого змінюється її психоемоційний стан та поведінка. В цьому контексті психоактивні речовини визначені, як наркотики, і не вказують на вживання цього терміну щодо лікарських препаратів. Проте, слід зауважити, що ключовими словами тут є «систематичне вживання», тобто вживання психоактивних речовин у дозах та з частотою, яка не передбачена призначенням лікаря. Також слід звернути увагу на завершення витягу із закону щодо зміни психоемоційного стану та поведінки людини, адже такий ефект мають виключно наркотичні психоактивні препарати («Метамфетамін: епідемія нашого часу»).

    пав наркологія

    Висновки

    психотропні та психоактивні речовини різниця

    Як ми бачимо, виявилося, дарма більшість людей присвоюють поняттю психоактивних речовин виражено негативний відтінок, адже досить часто мова йде про лікарські засоби, які допомагають людям, у життя яких увірвалися тяжкі психічні захворювання та змінили їх до невпізнавання. Отож, важливо відчувати цю різницю та пам’ятати, що у цьому світі немає нічого абсолютно поганого, чи абсолютно гарного. Головне – це не втрачати здоровий глузд та використовувати усе, згідно до його призначення, тоді у вашому житті все завжди буде гаразд!

    БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ ТА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

    Залишилися питання?

    Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

      Передзвоніть мені
    • RU
    • UA
    • img

      показати меню

      Передзвоніть мені
      image

      Безкоштовна консультація

      Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

        img
        Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту