Як виявити наркотик в організмі людини

наркотики в крові

Враховуючи ті реалії, з якими зіштовхнулися сучасні лікарі-наркологи та науковці, а саме: неймовірно зростаючі обсяги наркотизації населення України («Президент України підтримує залежних людей»), звичайно, що були вдосконалені і методи виявлення наркотиків в організмі людини з метою надання їй своєчасної допомоги. Проведення таких тестів також є необхідними для встановлення факту вживання психоактивних речовин у людей, які займають керуючі посади, приймають стратегічні рішення, а також –  для встановлення факту наркотичної чи алкогольної інтоксикації в момент керування транспортом чи скоєння певного правопорушення («Голова Департаменту Андрій Кіхтенко про реформу та наркоторгівлю в Україні»).

Види тестів на вміст психоактивних речовин

Тести, які на сьогодні застосовуються для виявлення факту вживання людиною алкоголю чи наркотиків, можна умовно розділити на наступні групи:

  • Дихальний тест;
  • Аналіз сечі;
  • Аналіз крові;
  • Оральний аналіз;
  • Аналіз волосся.

Через те, що сучасний наркоринок пропонує чималий асортимент товарів на будь-який смак, які кожен по своєму впливає на організм людини («Принцип дії психоактивних речовин» ), лікарі мусять вживати різні методи аналізу, або ж комбінувати їх.

наркотест
Отримати консультацію фахівця

Залишайте заявку і отримайте індивідуальний план лікування

    Тести на наркотики

    Дихальний тест

    Дихальний тест застосовується виключно для визначення факту вживання алкоголю людиною. Він здійснюється на основі аналізу вмісту алкоголю в крові, шляхом вимірювання відсотку алкоголю в диханні людини через спеціальний апарат. Використовують три типи таких апаратів: ті, що виявляють хімічну реакцію з алкоголем в паливному елементі, на колірному індикаторі, та ті, які вимірюють рівень алкоголю інфрачервоною спектроскопією. Такий тест частіше за все використовують працівники служб дорожнього контролю, так як він швидкий та зручний. Проте, значний мінус такого методу – у тому, що він не покаже наявність в організмі людини наркотичних речовин.

    Аналіз сечі

    Цей метод є, мабуть, найбільш поширеним на сьогодні. Він використовується здебільшого для встановлення факту вживання наркотичних речовин людиною. При цьому, різні наркотики тримаються у сечі протягом різних періодів часу, тому часто тести, проведені по закінченню цих періодів, можуть дати негативні результати.  Також аналіз сечі може бути проведений для виявлення алкоголю, проте він буде коректний лише протягом 7-12 годин після вживання. Терміни виявлення наступних наркотичний препаратів мають такі часові періоди: амфетамін («Вся правда про амфетамін») тримається у сечі від 1 до 2-зх днів; метамфетамін («Метамфетамін: епідемія нашого часу») може триматися до 10 днів; канабіноїди (марихуана) та кокаїн можуть бути виявлені у сечі від 2 до 4-х днів; опіати-до 2-х днів; барбітурати – від 1 дня до 3-х тижнів; метадон тримається 3 дні.

    Сьогодні існують прості та доступні тести аналізу сечі на наркотики, які можна придбати майже у кожній аптеці. Тому, якщо у Вас виникли підозри щодо факту тверезості Вашої близької людини, обов`язково запропонуйте їй пройти тест, адже хвороба наркотичної залежності потребує термінового реагування та лікування.

    Аналіз крові

    Такий тест є найменш популярним, адже наркотичні токсини у крові людини можна виявити тільки протягом 48 годин, і лише за умови, що людина вживала їх постійно та досить довгий проміжок часу («Скільки тримаються наркотики в крові»). Тому цей метод здебільшого використовується для діагностики людини на наявність хронічних захворювань та інфекцій, таких як: ВІЛ/СНІД, гепатит, діабет. При цьому вартість такого методу – досить велика. Він використовується здебільшого в криміналістиці з метою виявлення факту наркотичної інтоксикації людини в момент скоєння злочину.

    Оральний аналіз

    Оральний метод діагностики передбачає аналіз мазка людини і, як і попередній, вказує лише на нещодавній прийом наркотичних препаратів людиною, а саме – за 48 годин до тестування. Він здебільшого спрямований на виявлення таких препаратів, як марихуана та кокаїн. Його перевага полягає у достовірності, адже підробити мазок у роті людини – неможливо.

    Аналіз волосся

    Цей метод використовують для аналізу факту вживання наркотику людиною у минулому, у довгостроковому періоді. Він не призначений для аналізу поточного вживання. Він може встановити факт вживання наркотику за період понад 90 днів, чим має якісну перевагу, у порівнянні з іншими методами аналізу. До того ж, підробити цей аналіз – практично не можливо.

    тест на накротики

    Коментарі фахівців

    сеча на наркотики

    Екс-голова Міністерство Охорони Здоров`я України, Уляна Супрун, стверджує, що далеко не усі лабораторії в нашій країні здатні проводити адекватний та достовірний аналіз на наркотики, адже виявлення деяких з них- не таке просте, як це може здатися на перший погляд. Саме тому спортсмени часто здають аналізи на допінг контроль у спеціальних медичних лабораторіях.

    Тести та наявність хімічної залежності

    Важливо також вказати і той факт, що ні тести, ні лабораторні дослідження не здатні вказати на наявність у людини сформованої хімічної залежності від певної речовини. Вони вказують лише на одноразове вживання, чи на тривале вживання, як, наприклад, у випадку аналізу волосся. Залежність – це клінічний діагноз, який може встановити лише лікар-нарколог на основі амнезу життя людини, який складається із безлічі чинників: поведінкові ознаки, психоемоційний стан, наявність сформованого залежного мислення («Залежне мислення») та поведінки, психосоматичні ознаки, соціальні чинники та інші («Чи можливо вилікувати алкоголіка або наркомана»). Лабораторні дослідження, які вказують на фізичний факт вживання людиною психоактивної речовини, є лише доповненням до усієї цієї цілісної картини. Важливо розуміти, що вживання наркотичний речовин і хвороба хімічної залежності – це зовсім різні речі.

    Ми навели Вас перелік тестів, які допоможуть Вам визначити факт вживання наркотиків чи алкоголю Вашою близькою людиною та надати їй допомогу якомога швидше. При цьому – закликаємо Вас не займатися самолікуванням, а надати можливість лікувати Вашого залежного кваліфікованим фахівцям («Навіщо потрібен повний курс психосоціальної реабілітації та ресоціалізації»). Тим не менш, Вам слід пам’ятати про можливу похибку, яка завжди має місце у проведенні таких тестів. Тому, будьте обачні та пам’ятайте старе народне прислів’я: «Сім раз відмір – один раз відріж!».

    аналіз на наркотики
    Ліцензії та сертифікати

    Наші Ліцензії

    Школа консультантів з хімічної залежності
    Лист
    Свідоцтво
    Лист підтримки
    Сертифікат
    Опанасенко Людмила – сертифікат лікаря-спеціаліста
    Сертифікат Опанасенко Людмили
    Залишилися питання?

    Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

      Передзвоніть мені
    • RU
    • UA
    • img

      показати меню

      Передзвоніть мені
      image

      Безкоштовна консультація

      Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

        img
        Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту